Конфіскація російських активів на користь України: у яких країнах є прогрес

Читать на русском

Україна розраховує, що основним джерелом покриття витрат на повоєнну відбудову стануть заморожені російські активи – сума, за словами прем'єра Дениса Шмигаля, може становити до 500 мільярдів доларів. Проблема в тому, що в західних країнах поки що немає правової бази, яка б дозволила конфіскувати ці кошти: пряма передача активів Україні без законних підстав стала б порушенням міжнародного права та створила б небезпечний прецедент. Але союзники України намагаються знайти вихід – «Слово і діло» оцінило їхній прогрес.

Заморожені російські активи можуть бути використані для відновлення України. У яких країнах є прогрес у конфіскації – на інфографіці.
Конфіскація російських активівСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Більшість заморожених за кордоном російських активів знаходиться в країнах «Великої сімки» – приблизно 280 млрд доларів. У жовтні міністри G7 зобов'язалися тримати російські активи замороженими, поки рф не компенсує Україні збитки в результаті війни.

Країни G7 також заявили, що вивчатимуть усі можливі шляхи надання допомоги Україні відповідно до правових систем та міжнародного права, у тому числі з використанням заморожених суверенних активів росії.

Нещодавно державний секретар США Ентоні Блінкен також підтвердив, що Штати та Європа вивчають правові підстави використання російських активів для відновлення України. «Я вважаю, якщо ти щось зламав, то плати. І якщо росіяни зламали, вони мають за це заплатити. І один із способів зробити це – саме за допомогою активів. Ми повинні переконатися, що для цього є юридична база», – сказав Блінкен, додавши, що це надішле «сигнал» країнам-агресорам.

Самі США вперше передали Україні 5,4 млн доларів конфіскованих активів підсанкційного олігарха Костянтина Малофєєва. У Кабміні заявили, що кошти витратить на реабілітацію українських ветеранів.

Крім того, на розгляд Конгресу США влітку внесли законопроєкт «Про відновлення економічного процвітання та можливостей для українців», який передбачає механізм конфіскації активів, які належать російському уряду та центральному банку.

Законопроєктом пропонується дати президенту США повноваження конфіскувати російські суверенні активи, заморожені в країні, та передати їх на відновлення України. Також забороняється переведення коштів російським підсанкціонним організаціям до виведення військ рф з України та компенсації збитків.

Бельгія передала Україні 92 млн євро податкових надходжень із заморожених у країні російських активів. Половина цієї суми призначена для воєнної допомоги.

Також Бельгія створила фонд для підтримки України обсягом 1,7 млрд євро надходжень від заморожених російських активів. Фонд буде використаний на військову та гуманітарну допомогу, для проєктів Європейського фонду миру.

Євросоюз теж хоче використати доходи від заморожених російських активів для підтримки України: відповідний план схвалили днями. У росії вже пригрозили симетричною відповіддю.

Канада передбачила у законодавстві можливість використати конфісковані активи підсанкційних осіб для підтримки України. Крім того, розглядається законопроєкт щодо конфіскації суверенних активів держав-порушників, включаючи росію.

На розгляді парламенту Британії також є законопроєкт про конфіскацію активів рф, у парламенті Естонії – про конфіскацію активів підсанкційних осіб.

Нагадаємо, із інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, яке майно російських бізнесменів конфіскували в Україні через суд.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: