Британія готова «позичити» Україні всі заморожені російські активи – Guardian

Читать на русском
Британія готова віддати Україні заморожені активи російського центрального банку. Вони будуть повернуті, коли росія виплатить репарації.
committees.parliament.uk

Велика Британія готова позичити Україні всі заморожені активи російського центрального банку на тій підставі, що росія все одно буде змушена виплатити Україні репарації після закінчення війни.

Про це пише The Guardian.

Відновлення України: Кулеба розповів, на що вистачило б заморожених російських активівЗаморожених у Європі російських активів вистачило б на покриття деяких витрат на відновлення України, наприклад, на відновлення транспортної інфраструктури, освітніх і медичних установ.

За інформацією видання, цей план обговорювався вчора ввечері за участю міністра закордонних справ Британії Девіда Кемерона.

«Існує можливість використати щось на кшталт синдикованого кредиту чи облігації, які ефективно використовують заморожені російські активи як гарантію, щоб передати ці гроші українцям, знаючи, що ми повернемо їх, коли росія виплатить репарації. Можливо, це найкращий спосіб зробити це. Ми прагнемо максимальної єдності G7 і ЄС у цьому питанні, але якщо ми не зможемо цього досягти, я думаю, нам доведеться рухатися вперед із союзниками, які хочуть зробити цю дію», – заявив Кемерон.

Видання зазначає, що міністр вперше так докладно описав пропозицію, що, ймовірно, підкреслює політичну підтримку плану в США та Євросоюзі.

Нагадаємо, раніше Бельгія представила західним країнам і G7 пропозицію, яка могла б дозволити вилучити заморожені в Європі активи росії на користь України. Основний утримувач цих активів, бельгійський інвестиційний фонд Euroclear, виступив проти плану.

Минулого тижня президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн запропонувала розглянути можливість використання прибутку від заморожених російських активів для закупівлі озброєння для України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: