Глава Єврокомісії запропонувала використати прибуток від заморожених активів рф для закупівлі зброї для ЗСУ

Читать на русском
Євросоюз має використати прибуток від заморожених російських активів для закупівлі озброєння для України.
Reuters

Європейський Союз має розглянути можливість використання прибутку від заморожених російських активів для закупівлі озброєння для України.

Про це сьогодні заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Відновлення України: Кулеба розповів, на що вистачило б заморожених російських активівЗаморожених у Європі російських активів вистачило б на покриття деяких витрат на відновлення України, наприклад, на відновлення транспортної інфраструктури, освітніх і медичних установ.

«Настав час розпочати розмову про використання непередбачених доходів від заморожених російських активів для спільних закупівель військової техніки для України. Не може бути сильнішого символу та більшої користі для цих грошей, ніж зробити Україну та всю Європу безпечнішим місцем для життя», – цитує фон дер Ляєн пресслужба Єврокомісії.

У виступі на засіданні Європейського парламенту фон дер Ляєн зазначила, що сьогодні багато європейських ілюзій розвіялися: «Ілюзія, що мир постійний. Ілюзія про те, що економічне процвітання може мати для путіна більше значення, ніж руйнування вільної та демократичної України. Ілюзія, що Європа сама по собі робить достатньо для забезпечення безпеки – економічної чи військової, конвенційної чи кібернетичної. Коли ми озираємось довкола, стає зрозуміло, що ілюзіям більше немає місця. Путін використав дивіденди миру, щоб підготуватися до цієї війни».

Вона закликала працювати над майбутнім архітектури європейської безпеки та анонсувала, що найближчими тижнями Єврокомісія висуне пропозиції щодо першої в історії Європейської стратегії промислової оборони. Зазначимо, ЗМІ раніше дізналися, що передбачатиме стратегія.

Нагадаємо, 12 лютого Рада Європейського Союзу прийняла постанову, яка передбачає можливість використання прибутку від заморожених російських активів на користь України.

Група міжнародних експертів у галузі права вважають, що конфіскація заморожених російських активів можлива, і це не суперечить міжнародному праву.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: