Трамп розповів виборцям неправдиву історію про розмову із Зеленським – CNN

Читать на русском
Трамп заявив, що нібито перехитрив своїх опонентів-демократів, оприлюднивши запис телефонної розмови з Зеленським. Однак цього запису ніколи не існувало.
Фото: Andrew Harnik/AP

Колишній президент США та кандидат від республіканців на виборах 2024 року Дональд Трамп у неділю, 17 березня, під час передвиборчого мітингу у штаті Огайо розповів вигадану історію про свою телефонну розмову з президентом України Володимиром Зеленським, яка відбулася у 2019 році і стала ключовим фактором першого імпічменту Трампа.

Про це повідомляє CNN.

В липні 2019 року відбулася телефонна розмова між Зеленським та Трампом, під час якої американський президент попросив українського колегу «зробити йому послугу» і відновити розслідування щодо Гантера Байдена, чий батько Джо Байден на той момент був найімовірнішим суперником Трампа на виборах 2020 року.

«Українагейт»: найгучніші скандали в історії американо-українських відносинПісля публікації плівок Деркача згадуємо все гучні скандали в історії відносин України і США – Українагейт, поставки Кольчуг до Іраку і так далі.

Байдена-молодшого, який впродовж п’яти років був членом ради директорів однієї з найбільших в Україні газових компаній Burisma Holdings, республіканці звинувачували у корупції.

У вересні того ж року адміністрація Трампа опублікувала стенограму телефонної розмови. На думку демократів у Конгресі, які напередодні офіційно оголосили про початок процедури імпічменту Трампа, прохання про «послугу» може розцінюватися як зрада.

17 березня 2024 року Трамп заявив, що дозволив демократам робити «дедалі дикіші» заяви про те, що він сказав Зеленському, «а потім ми опублікували запис».

За словами Трампа, коли тодішня спікерка Палати представників від Демократичної партії Ненсі Пелосі «почула запис», вона нібито була розлючена, що її ввели в оману «брехливі» відгуки союзників про розмову.

«У що, чорт забирай, ви мене втягнули? Ви чули цей дзвінок? Він не робив нічого з цього!», – нібито вигукнула Пелосі, як запевняє Трамп.

Трамп також заявив, що Пелосі запропонували «просто зробити вигляд, що він це зробив, і продовжити рухатися вперед».

«Вони не знали, що телефонна розмова була записана. Це хороший приклад того, що розмова була записана на плівку», – заявив експрезидент США.

CNN перевірив ці заяви й дійшов висновку, що слова Трампа не відповідають дійсності.

«Закінчу війну за 24 години»: що Дональд Трамп говорив про повномасштабне вторгнення рф в УкраїнуДональд Трамп завжди неоднозначно висловлювався про війну в Україні та відносини з росією. Що він говорив про повномасштабне вторгнення – на інфографіці.

«Жодного запису його розмови із Зеленським ніколи не було оприлюднено. Пелосі не могла розсердитися на своїх союзників після прослуховування запису розмови, тому що вона ніколи не чула запису цієї розмови. Через майже п'ять років після дзвінка у липні 2019 року, у США не існує жодного відомого запису розмови. Натомість у вересні 2019 року адміністрація Трампа оприлюднила її письмовий переказ. Ця стенограма скоріше підтверджувала основні твердження про те, що сказав Трамп, ніж заперечувала їх», – пише CNN.

Своєю чергою Аарон Беннетт, речник Ненсі Пелосі, заявив у неділю, що історія Дональда Трампа є «безфактурною нісенітницею».

Також у матеріалі зазначається, що у президента США зазвичай не записують телефонні розмови з іноземними лідерами, оскільки недослівно фіксуються в письмовій формі.

Крім того, підполковник армії у відставці Александр Віндман, який був одним із чиновників, що слухали розмову Трампа із Зеленським, бувши на той час головним експертом з питань України в Раді національної безпеки Білого дому, повідомив CNN, що «немає жодних записів» цієї розмови.

«Він каже неправду», – сказав Віндман.

Нагадаємо, у листопаді Дональд Трамп заявив, що у разі перемоги ще до інавгурації закінчить війну в Україні.

У грудні він сказав, що у разі обрання президентом США буде диктатором «тільки першого дня».

У лютому Трамп заявив, що зробить для захисту України більше, ніж Байден.

Після зустрічі з експрезидентом США прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Трамп не підтримуватиме Україну у разі перемоги на виборах.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: