Трампу оголосили другий імпічмент: у чому звинуватили президента і що буде далі

Читать на русском
Дональд Трамп став першим в історії США президентом, якому Палата представників двічі оголосила імпічмент.
time.com

13 січня Палата представників США схвалила резолюцію про імпічмент президенту Дональду Трампу. Це сталося лише через тиждень після штурму Капітолію, внаслідок якого п'ятеро людей загинули, а кількадесят затримали. Трамп став першим президентом в історії, якому імпічмент оголосили двічі. З іншого боку, через 6 днів, 20 січня, вже спливає термін його повноважень. «Слово і діло» розібралося, за що Трампу оголосили імпічмент і що це означатиме в нинішніх умовах.

Які події передували другому імпічменту Трампу

6 січня обидві палати Конгресу США проводили засідання під головуванням Майка Пенса, в ході якого повинні були затвердити результати виборів президента.

Водночас кілька тисяч прихильників переможеного Дональда Трампа зібралися у Вашингтоні на знак протесту. Їхня акція називалася «Марш за порятунок Америки». На заході виступив сам Трамп, який знову заявив про фальсифікацію президентських виборів і закликав своїх прихильників підтримати в Капітолії сенаторів-республіканців.

Кульмінація вечора сталася під час підрахунку голосів виборників на засіданні: два сенатори від Республіканської партії висловили незгоду з результатами виборів в штаті Аризона. Після цього кілька сотень протестувальників увірвалися в будівлю Капітолію. Пенса та членів Конгресу евакуювали, засідання було призупинене.

Приголомшливий шторм на Вашингтонщині: що далі?Штурмом Капітолію США в Вашингтоні закінчився мітинг прихильників Дональда Трампа. Є загиблі і постраждалі.

Обраний президент США Джо Байден закликав Трампа звернутися до своїх прихильників з проханням припинити штурм Капітолію. Пенс назвав напад неприпустимим і закликав його учасників розійтися. Пізніше і Трамп випустив звернення, в якому закликав своїх прихильників піти, але все одно заявив про «сфальсифіковані» вибори.

Через кілька годин поліція витіснила протестувальників із будівлі, загинули п'ятеро людей – четверо учасників штурму і поліцейський. Крім того, кількадесят людей затримали, ФБР розслідує більше 100 кримінальних справ.

Після того, як все заспокоїлося, Конгрес повернувся до сертифікації результатів виборів і офіційно визнав Байдена переможцем.

Імпічмент Трампу: в чому звинуватили президента

Наступного дня після штурму Капітолію спікер Палати представників Ненсі Пелосі закликала усунути Дональда Трампа з посади. «Вчора президент США спровокував збройне повстання проти Америки. Хоча залишилося тільки 13 днів (до кінця каденції Трампа – ред.), будь-який день може стати для Америки шоу жахів», – заявила Пелосі.

Варіантів відсторонення Трампа демократи запропонували два: або віцепрезидент Майк Пенс скористається 25-ю поправкою Конституції США, або Палата представників розгляне оголошення імпічменту президенту.

25-а поправка Конституції США дозволяє віцепрезиденту стати виконувачем обов'язків президента, якщо той не здатен виконувати свої функції. Мова, перш за все, йде про хворобу. Щоб скористатися поправкою Пенс разом з членами уряду мав би представити листа із зазначенням, що президент Трамп не може виконувати свої обов'язки.

Незважаючи на те, що Пенс в останні тижні дистанціювався від Трампа, скористатися 25-ю поправкою він відмовився. «Я не вірю, що таке рішення відповідає інтересам нашої нації або нашої конституції. Минулого тижня я не піддався тиску і не вийшов за межі своїх повноважень при визначенні результатів виборів, і зараз я теж не поступлюся спробам Палати представників вести політичні ігри в такий серйозний для країни час», – заявив віцепрезидент. За його словами, використання цієї поправки створило би «жахливий прецедент» і зараз краще зосередиться на передачі влади адміністрації Байдена.

Коли Пенс відмовився діяти, у Палати представників вже був проєкт резолюції про імпічмент Трампу.

У резолюції Трампа звинувачують у «підбурюванні до заколоту». Йдеться про те, що Трамп своєю поведінкою є «загрозою національній безпеці, демократії і Конституції». «Є всі підстави для оголошення імпічменту Дональду Джону Трампу, судового процесу, усунення з посади і позбавлення права займати і користуватися будь-якою почесною посадою, довірою або вигодами під егідою США», – йдеться в документі.

Як в Палаті представників голосували за імпічмент Трампу

13 січня Палата представників проголосувала за оголошення імпічменту Дональду Трампу. Рішення підтримали 232 члени палати: 222 від Демократичної партії і 10 – від Республіканської партії. Проти імпічменту виступили 197 законодавців.

Відзначимо, коли в нижній палаті Конгресу голосували за імпічмент Трампу уперше, жоден представник Республіканської партії такої пропозиції не підтримав.

Під час дискусії перед голосуванням Пелосі заявила, що «бунтівники не були патріотами», а були «внутрішніми терористами». «Їх послав сюди президент із закликами «битися як в пеклі». Президент бачив в бунтівниках засіб для досягнення жахливої мети: щоб самому утриматися при владі», – наголосила спікер Палати представників. Після голосування Пелосі відразу підписала резолюцію.

До речі, цього разу будівлю Капітолію взяла під охорону Національна гвардія, щоб не допустити зриву розгляду імпічменту Трампу.

Дональд Трамп вчора випустив відеозвернення, в якому засудив насильство в Капітолії. «Жорстокості не місце в нашій країні. Ніхто з моїх справжніх прихильників не бере участі в політичному насильстві, жоден мій щирий прихильник не може підтримувати неповагу до влади або великого американського прапора», – сказав президент.

Що буде далі?

Далі за процедурою резолюцію про імпічмент президенту повинні передати в Сенат США для розгляду. Щоб оголосити імпічмент, Сенат, який контролює Республіканська партія, повинен дати дві третини голосів. Якщо на засіданні будуть присутні всі 100 сенаторів, то мінімум 17 республіканців повинні підтримати імпічмент Трампу, а завдання схилити їх до цього непросте.

Заковика в тому, що до 19 січня Сенат на канікулах, а на наступний день вже відбудеться інавгурація Байдена. Поки що лідер більшості в Сенаті Мітч Макконнел не має наміру скликати екстрене засідання.

5 фактів про спадок Трампа: хто і як його може переобратиНезважаючи на прогнози і результати національних опитувань, Дональд Трамп ще має шанси на перемогу на виборах президента США.

За інформацією CNN, Макконнел ще не прийняв остаточне рішення щодо резолюції про імпічмент. Водночас джерела New York Times повідомляють, що він в приватному порядку підтримав крок демократів з оголошення імпічменту Трампу.

Сенат може не встигнути до 20 січня винести рішення щодо резолюції, однак має право розглядати питання і після цієї дати. Серед прикрих наслідків для Трампа – заборона займати будь-які державні посади, що поставить хреста на його намірі балотуватися в 2024 році. Однак для цього одного імпічменту замало: юристи пояснили CNN, що потрібне окреме голосування Сенату США, рішення можна ухвалити простою більшістю.

Крім того, Трампа можуть позбавити президентської пенсії, це близько 200 тисяч доларів на рік.

Процедуру першого імпічменту Трампу завершили лише рік тому

Трамп став першим президентом в історії США стосовно якого двічі запускали процедуру імпічменту. Нагадаємо, що розгляд першого імпічменту завершився лише рік тому.

Уперше розслідування проти Трампа у вересні 2019 року ініціювала Ненсі Пелосі. Анонімний інформатор повідомив, що американський президент в телефонній розмові з президентом України Володимиром Зеленським тиснув на нього, щоб домогтися розслідування проти сина Джо Байдена – Хантера. Йдеться про корупційні схеми і компанію Burisma. Крім того, Трамп заморозив надання військової допомоги Україні.

Трампу висунули звинувачення за двома статтями: зловживання владою і перешкоджання розслідуванню Конгресу щодо імпічменту. 19 грудня 2019 року Палата представників підтримала резолюцію про імпічмент. За першу статтю звинувачення проголосували 230 членів палати, проти – 197. Звинувачення за другою статтею підтримали 229 конгресменів, проти – 198.

5 лютого минулого року імпічмент президенту розглядав Сенат США, який виправдав Трампа. За першою статтею обвинувачення підтримали лише 48 сенаторів, за другою – 47. Таким чином, процедура імпічменту завершилася на користь Дональда Трампа.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: