«Українагейт»: найгучніші скандали в історії американо-українських відносин

Читать на русском

Тільки недавно закінчилася історія з імпічментом Дональду Трампу, як між Україною і США може виникнути новий скандал. Народний депутат Андрій Деркач оприлюднив записи розмов Петра Порошенка і Джо Байдена, в яких обговорюється звільнення генпрокурора Шокіна і надання допомоги Україні. «Плівки Деркача» можуть вплинути на результати президентських виборів в США, адже суперником Трампа, ймовірно, буде саме Байден, а мова йде про можливий тиск на Україну. «Слово і діло» згадало інші скандали в історії американо-українських відносин.

Скандал з українськими «Кольчугами» в Іраку

У 2002 році США звинуватили Україну в поставках станцій радіотехнічної розвідки «Кольчуга» до Іраку. Інформацію про можливі поставки американська влада отримали з аудіозаписів, зроблених колишнім співробітником Державної охорони України Миколою Мельниченком.

На «плівках Мельниченка» був запис, на якому президент Леонід Кучма особисто доручає передати Іраку станції. Коли виник скандал, США заморозили фінансову допомогу Україні (54 млрд доларів) і пригрозили санкціями, в разі якщо продаж «Кольчуг» буде доведений. Україна всі звинувачення спростовувала.

Скандал сильно погіршив відносини України з США, проте довести факт продажу «Кольчуг» американська сторона не змогла. Пізніше в США визнали, що реальних доказів передачі систем до Іраку немає, і, можливо, були тільки наміри.

Скандал з постачанням танків до Південного Судану

У 2008 році сомалійські пірати захопили українське судно «Фаїна», яке перевозило військовий вантаж (танки, гранатомети тощо). Контракт на поставку техніки Україна уклала з Кенією. Пізніше ЗМІ опублікували матеріал, в якому йшлося про те, що українські танки Т-72, що знаходилися на судні, призначалися не для Кенії, а для Південного Судану.

У 2010 році сайт Wikileaks опублікував повідомлення члена уряду США Вана Діпена, яке він склав після зустрічі з українською стороною. З депеші Діпена випливало, що США знали про постачання українських танків Судану (чий уряд вважали терористичною організацією). Цю інформацію США використовували для тиску на Україну в питанні знищення озброєнь.

Однак відповідальність за те, що Кенія могла передати танки третій стороні, Україна не понесла.

Скандал з можливою поставкою ракетних двигунів в КНДР

Ще один скандал з постачанням озброєння, але свіжіший - він спалахнув в 2017 році. Американське видання The New York Times написало про те, що КНДР на чорному ринку придбала ракетні двигуни виробництва українського заводу «Південмаш». Стаття була написана на основі доповіді експерта Міжнародного інституту стратегічних досліджень Майкла Еллемана.

У статті The New York Times також зазначалося, що успіх КНДР в тестуванні міжконтинентальної балістичної ракети, яка може досягти США, став можливим саме завдяки можливому придбання українських ракет.

«Південмаш», а також Рада національної безпеки і оборони України спростували цю інформацію. А тодішній президент Петро Порошенко доручив провести розслідування. На розслідуванні питання наполягли також і в Державному департаменті США.

Однак офіційно Україну ніхто не вважав винною в можливому витоку військового обладнання.

«Українагейт»

Найгучніший скандал останніх років, в ході якого в США почали процедуру імпічменту щодо президента Дональда Трампа.

Скандал виник восени минулого року після публікації телефонної розмови Трампа з президентом України Володимиром Зеленським. Під час розмови Трамп закликав Зеленського розслідувати справу стосовно Джозефа Байдена (його конкурента на виборах) і його сина в обмін на військову допомогу.

Скільки Зеленський не заперечував тиск з боку Трампа, в США ініціювали процедуру імпічменту. Однак Сенат США визнав Трампа невинним за всіма статтями. Детальніше про процедуру імпічменту Трампу можна прочитати тут і тут.

Нагадаємо, експерт Владислав Фарапонов проаналізував, чому «плівки Деркача» були опубліковані зараз, і як потрібно будувати відносини з США після скандалу.

Раніше «Слово і діло» писало, як розвивалися українсько-американські відносини, і коли відбувалися найважливіші зустрічі президентів України і США.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: