«Закінчу війну за 24 години»: що Дональд Трамп говорив про повномасштабне вторгнення рф в Україну

Читать на русском

Дональд Трамп має намір знову балотуватися у президенти США, незважаючи навіть на те, що став першим колишнім главою держави, якого звинуватили у кримінальному злочині. Україну можлива друга поява Трампа в Овальному кабінеті не може не напружувати: скандальний політик і бізнесмен завжди неоднозначно висловлювався про війну та відносини з росією. «Слово і діло» пропонує згадати, що він говорив уже про повномасштабний конфлікт між Україною та рф.

Визнання володимиром путіним «незалежності» «ДНР» та ЛНР» Трамп знайшов «геніальним». «Хіба це не розумно? І він (путін – ред.) збирається увійти та стати миротворцем. Це найсильніша миротворча сила… Найсильніша з-поміж усіх, що я бачив», — цитував експрезидента телеканал CNN.

Тоді ж, у радіошоу Clay Travis and Buck Sexton Show, Трамп не втратив можливості сказати, що вважає путіна «дуже кмітливим політиком».

Проте за кілька днів Трамп засудив повномасштабне вторгнення росії в Україну: він висловив співчуття українцям та похвалив Володимира Зеленського за сміливість, писало Reuters.

У травні на зустрічі зі своїми прихильниками в Небрасці Трамп висловив думку, що на вторгнення в Україну путіна нібито спровокував відхід США з Афганістану. Він також висловив упевненість, що за його президентства путін такого ніколи б не зробив.

У серпні знову в ефірі Clay Travis and Buck Sexton Show колишній президент США спробував покласти провину за повномасштабну війну на саму Україну: за його словами, якби Україна відмовилася від Криму та членства в НАТО, конфлікту вдалося б уникнути. А тепер, на думку Трампа, путін не хоче укладати жодної угоди: «Я думаю, що укласти угоду набагато важче. Він усе там бомбардує. Ну, тобто він захопить там усе. І вкрай сумно дивитися, що відбувається з Україною».

Восени Трамп знову заявив, що це Штати винні у вторгненні росії в Україну: нібито риторика адміністрації Байдена «майже змусила» путіна зробити це.

«Вони насправді знущалися з нього, якщо ви дійсно подивитеся на це. Наша країна і наше так зване керівництво знущалися з путіна. Я сказав, що вони майже змушують його зробити те, що говорять», – сказав він в інтерв'ю Real America’s Voice

Цього року риторика Дональда Трампа трохи змінилася: він уже не шукає винних у початку повномасштабної війни, а стверджує, що закінчити її «дуже просто».

Наприклад, у січні у своїй соцмережі він розкритикував постачання західних танків Україні: «Спочатку будуть танки, потім ядерні бомби. Закінчити цю божевільну війну, зараз. Це так просто!».

20 лютого на зустрічі з виборцями Трамп заявив, що у разі його обрання президентом він тієї ж ночі зателефонує путіну та Зеленському – скаже їм, що потрібно зустрітися, і «гарантує, що зможе вирішити це питання».

У березні в інтерв'ю Fox News Дональд Трамп розкрив, як він, ймовірно, збирався запобігати війні, якби був президентом. «Думаю, я міг би домовитись. У гіршому випадку я міг би домовитися про те, щоб дати їм щось захопити. Є певні території, чесно кажучи російськомовні, але ми могли б домовитися», – сказав він.

Під час зустрічі з прихильниками в Техасі наприкінці березня колишній американський лідер знову заявив, що може врегулювати конфлікт «за 24 години» та завадити третій світовій війні. Трамп нагадав, що «добре ладив» із путіним, який, насправді, «хотів миру».

Нагадаємо, 4 квітня суд у Нью-Йорку висунув Дональду Трампу звинувачення за 34 пунктами. Колишній президент винним не визнає себе.

Це перший в історії США випадок, коли колишній президент країни постане перед судом через кримінальні звинувачення.

Після висунення звинувачень Трамп виступав перед своїми прихильниками у резиденції Мар-а-Лаго.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: