У Сербії проведуть повторні вибори після заяв про порушення

Читать на русском
У Сербії правляча партія погодилася на проведення у Белграді нових муніципальних виборів після обвинувачень у шахрайстві та підкупі.
Фото: Getty Images

У суботу, 2 березня, Сербська прогресивна партія (SNS) анонсувала повторні муніципальні вибори в Белграді. Це сталося після масових протестів опозиції та негативних оцінок голосування, проведеного 17 грудня 2023 року.

Про це 2 березня заявив виконувач обов’язків мера столиці Сербії Александар Шапіч, якого цитує балканська служба Радіо Свобода.

В яких країнах переобирають владу у 2024 роціВибори у 2024 році відбудуться у більш ніж 60 країнах світу. Де голосуватимуть – на інфографіці.

Після грудневих виборів опозиція звинувачувала владу у фальсифікаціях на виборах у Белграді. Відповідно до офіційних результатів жодна політична сила тоді не отримала більшості – на думку опозиції, це не відповідає волі виборців.

«Ми ухвалили рішення на шкоду собі, але ми не боїмося», – сказав Шапіч.

Раніше президент Сербії Александар Вучич заявив на пресконференції, що попросив членів виборчого списку від SNS піти на нові вибори в Белграді.

Він закликав уряд негайно почати виконувати рекомендації Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ, що вказані у звіті про грудневі вибори в Сербії.

Дату нового голосування мають призначити протягом 30 днів. Опозиційна коаліція «Сербія проти насильства» назвала згоду влади провести нові вибори своєю великою перемогою.

Нагадаємо, на початку листопада 2023 року Вучич розпустив парламент Сербії і назначив нові вибори на 17 грудня.

На цих виборах перемогу здобула «Сербська прогресивна партія» Вучича, проте соціологи та опозиція заявили, що парламентські вибори були сфальсифіковані, а також вказали на порушення. Того ж дня в Белграді почалися масові протести.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: