Спостерігачі ОБСЄ виявили порушення на виборах у Сербії

Читать на русском
Спостерігачі відзначили несправедливу конкуренцію правлячої Сербської прогресивної партії та втручання президента Александара Вучича в передвиборчу кампанію.
Фото: euronews.com

Спостерігачі ОБСЄ заявили про низку серйозних порушень під час дострокових парламентських і місцевих виборів у Сербії. Йдеться, зокрема, про несправедливу конкуренцію, упередженість ЗМІ та підкуп виборців.

Про це повідомляє Reuters.

Як вибори-2023 вплинули на зміну влади у країнах світуУ яких країнах світу цього року було переобрано лідерів чи з'явилися нові президенти та прем'єри.

Зазначається, що вибори у Сербії були технічно добре організовані, громадяни мали вибір між політичними альтернативами, а свобода вираження думок і зборів загалом дотримувалися. Та разом з цим у міжнародній місії заявили про «тиск на виборців», а також «вирішальну участь президента та системні переваги правлячої партії підірвали виборчий процес загалом».

У звіті спостерігачів говориться про випадки підкупу виборців та вкидання заздалегідь заповнених бюлетенів. Крім того, надходили повідомлення про незаконну присутність третіх осіб на виборчих дільницях, особливо в сербській столиці Белграді.

Спостерігачі від ОБСЄ також звернули увагу на словесні образи журналістів з боку чиновників.

У Центрі досліджень, прозорості та підзвітності (CRTA) також вказали на нерівні умови під час виборчої кампанії на користь правлячої коаліції та «зловживання державними інституціями для отримання несправедливих переваг і проведення негативних кампаній проти опонентів».

Міжнародна місія зі спостереження за виборами в Сербії закликала владу країни «усунути всі недоліки», які можуть впливати на результати голосування.

До складу групи спостерігачів входила Спільна спостережна місія Бюро з демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ (БДІПЛ), Парламентської асамблеї ОБСЄ (ПА ОБСЄ), Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) та Європейського парламенту (ЄП).

Нагадаємо, 17 грудня президент Сербії Александар Вучич оголосив про перемогу керівної Сербської прогресивної партії (SNS) на дострокових парламентських виборах.

Відомо, що 1 листопада Вучич розпустив парламент і призначив на 17 грудня 2023 року дострокові парламентські та місцеві вибори. Попередні загальні вибори в Сербії відбулись у квітні 2022 року, наступні за графіком вибори до парламенту планувалися на 2026-й рік.

Варто зазначити, що в останні місяці в Сербії виникла напружена політична ситуація, пов'язана як із загостренням на кордоні з невизнаним Косово, так і з великими антиурядовими протестами, які були викликані двома масовими вбивствами на початку травня.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: