У Сербії завершилися дострокові парламентські вибори

Читать на русском
У Сербії завершилися дострокові парламентські вибори. За прогнозами, партія чинного президента Александара Вучича збереже владу.
Фото: Getty Images

У Республіці Сербія в неділю, 17 грудня, відбулися парламентські та муніципальні вибори. Згідно з першими підрахунками, на виборах лідирує Сербська прогресивна партія (SNS) чинного президента країни Александара Вучича.

Про це повідомляє RTS.

Як вибори-2023 вплинули на зміну влади у країнах світуУ яких країнах світу цього року було переобрано лідерів чи з'явилися нові президенти та прем'єри.

На основі 80,2% вибірки партія Вучича «Сербська прогресивна партія» отримала 46,4% голосів та отримає 129 мандатів в парламенті. На другому місці опозиція – «Сербія проти насилля» з 23,3 % – 64 мандатами. Третє місце посідає коаліція СПС з 6,7% або 18 мандатами. Коаліція NADA отримала 4,8% або 13 мандатів.

Загалом у виборах беруть участь 18 партій та коаліцій. Також місцеві вибори відбулися у 65 муніципалітетах Сербії, зокрема у столиці країни Белграді.

Відомо, що президент Сербії Александар Вучич 1 листопада розпустив парламент і призначив на 17 грудня 2023 року дострокові парламентські та місцеві вибори. Попередні загальні вибори в Сербії відбулись у квітні 2022 року, наступні за графіком вибори до парламенту планувалися на 2026-й рік.

Варто зазначити, що в останні місяці в Сербії виникла напружена політична ситуація, пов'язана як із загостренням на кордоні з невизнаним Косово, так і з великими антиурядовими протестами, які були викликані двома масовими вбивствами на початку травня.

Нагадаємо, у вересні президент Сербії Вучич звинуватив ЄС у «надто великій» підтримці України.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: