В яких країнах переобирають владу у 2024 році

Читать на русском

У 2024 році у більш ніж 60 країнах світу відбудуться президентські вибори, а також вибори до місцевих та законодавчих органів влади. У голосуванні візьмуть участь близько 4 мільярдів людей, тобто половина населення Землі. На жаль, не в усіх країнах, наприклад, росії, Сирії, Північній Кореї, вибори можна буде назвати чесними та демократичними. Де цього року голосуватимуть – на інфографіці «Слово і діло».

Велика кількість виборів цього року запланована в Європі. Президента обиратимуть в Ісландії (у червні), Литві (травні), Молдові (осінь), Північній Македонії (квітень), Румунії (листопад), Словаччині (березень), Фінляндії (січень).

Вибори до законодавчих органів влади відбудуться в Австрії (осінь), Бельгії (червень), Білорусі (лютий), Литві (осінь), Північній Македонії (травень), Португалії (березень), Румунії (листопад), Сан-Марино (грудень), Хорватії (червень), Чехії (осінь).

Крім того, 6-9 червня відбудуться вибори до Європейського парламенту: обиратимуть 720 депутатів від усіх 27 країн-членів.

В Африці у більшості країн заплановані вибори президента – Алжир (грудень), Гана (грудень), Гвінея-Бісау (грудень), Коморські Острови (січень), Мавританія (червень), Малі, Мозамбік (жовтень), Намібія, ПАР (літо), Південний Судан (грудень), Руанда (липень), Сенегал (лютий), Туніс (осінь), Чад (жовтень).

У Ботсвані (жовтень), Гані (грудень), Мадагаскарі, Маврикії, Мозамбіку (жовтень), Намібії, Південному Судані (грудень), Того (березень), Чаді (жовтень), ПАР (літо) відбудуться парламентські вибори.

Президента обиратимуть у таких азіатських країнах: Азербайджан (лютий), Індонезії (лютий), Шрі-Ланці (осінь). Парламентські вибори відбудуться у Бангладеш (січень), Бутані (січень), Індії (травень), Індонезії (лютий), Монголії (червень), Пакистані (січень), КНДР (квітень), Південній Кореї (квітень), Узбекистані (грудень).

У США 5 листопада одночасно пройдуть президентські вибори та вибори до Конгресу. В Америці президента також обиратимуть у Мексиці (червень), Венесуелі (грудень), Сальвадорі (лютий), Уругваї (жовтень).

У росії вибори президента мають намір провести 15-17 березня.

Парламентські вибори відбудуться у деяких країнах на Сході – Ірані (березень), Йорданії (листопад), Сирії.

Зазначимо, навесні 2024-го мали також відбутися президентські вибори в Україні, але їх не можна проводити в умовах воєнного стану.

На початку листопада Володимир Зеленський заявив, що в умовах війни «безвідповідально вкидати тематику виборів у суспільство». А у грудні він сказав, що готовий їх провести, але «більшість українців цього не підтримують».

У Центральній виборчій комісії пояснили, що буде із повноваженнями Зеленського без виборів навесні.

Нагадаємо, «Слово і діло» підбило підсумки того, як вибори-2023 вплинули на зміну влади в країнах світу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: