У Сербії розпочалися протести проти результатів парламентських виборів

Читать на русском
У столиці Сербії тисячі людей вийшли на вулиці, протестуючи проти результатів парламентських виборів, де перемогла  партія президента Александара Вучича.
Фото: EPA/UPG

В понеділок увечері, 18 грудня, у столиці Сербії Белграді розпочався мітинг із вимогою скасувати результати парламентських виборів, на яких перемогла правляча Сербська прогресивна партія (SNS) президента Александара Вучича.

Про це повідомляє балканська служба Радіо Свобода.

Як вибори-2023 вплинули на зміну влади у країнах світуУ яких країнах світу цього року було переобрано лідерів чи з'явилися нові президенти та прем'єри.

Зазначається, що у Белграді кілька тисяч людей зібралися перед штаб-квартирою державної виборчої комісії, скандуючи «Злодії!».

У якийсь момент протестувальники прорвалися через паркан, що оточує будівлю, і одна молода жінка спробувала штурмувати вхід. Протестувальники закидали будівлю яйцями, помідорами і рулонами туалетного паперу.

Водночас лідери опозиції подали офіційні скарги про фальсифікації на міських виборах.

Представники проєвропейської коаліції Сербія проти насильства звернулись до Республіканської виборчої комісії з проханням анулювати результати. Також двоє лідерів коаліції Марініка Тепіч і Мирослав Алексич заявили, що розпочали голодування, доки вимоги не будуть виконані.

«З огляду на те, що понад 40 тисяч осіб без легального проживання були організовано доставлені до Белграда для підтримки списку СПП, що кардинально змінило електоральну волю громадян Белграда, ми вимагаємо скасування виборів у Белграді», – заявили в опозиційній коаліції.

Сербська прогресивна партія відкинула звинувачення у порушеннях під час виборів.

Нагадаємо, 18 грудня спостерігачі ОБСЄ заявили про низку серйозних порушень під час дострокових парламентських і місцевих виборів у Сербії.

Напередодні президент Сербії Александар Вучич оголосив про перемогу керівної Сербської прогресивної партії (SNS) на виборах.

Відомо, що 1 листопада Вучич розпустив парламент і призначив на 17 грудня 2023 року дострокові парламентські та місцеві вибори. Попередні загальні вибори в Сербії відбулись у квітні 2022 року, наступні за графіком вибори до парламенту планувалися на 2026-й рік.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: