Конгрес США схвалив законопроєкт для запобігання шатдауну

Читать на русском
Палата представників Конгресу та Сенат США ухвалили закон про короткострокове фінансування уряду, який дозволить уникнути шатдауну.
Фото: Getty Images

Палата представників США 29 лютого схвалила законопроект про короткострокове фінансування федеральних установ, щоб уникнути урядового шатдауну.

Про це повідомляють AP та Reuters.

Військова допомога від США Україні: що відомо про блокування фінансування у КонгресіУ США місяць тому закінчилися гроші на військову допомогу для України. На інфографіці – що відомо про блокування фінансування у Конгресі.

Зазначається, що це сталось менш ніж за 36 годин до ймовірного часткового припинення роботи уряду.

Палата представників ухвалила закон двопартійним голосуванням 320 голосами «за» і 99 – «проти», причому переважна більшість демократів підтримала його разом з більш ніж половиною законодавців від Республіканської партії. Потім він пройшов у Сенаті, де отримав 77 голосів «за» і 13 «проти».

Документ вже надіслали на підпис президенту США Джо Байдену. Термін чинного закону про фінансування для різних відомств спливає 1 та 8 березня. Проєкт закону продовжить їх до 8 та 22 березня відповідно.

Це дасть змогу законодавцям продовжити переговори щодо бюджетних законопроєктів, би дійти консенсусу та зрештою ухвалити їх.

Як відомо, Конгрес не зміг домовитися щодо проєкту бюджету на фінансовий рік 2024 року з кінця вересня. Це вже третій випадок, коли ухвалюються закони про тимчасове фінансування державних установ, запобігаючи в такий спосіб можливому шатдауну.

Нагадаємо, що шатдаун у США настає у тому випадку, якщо Конгрес не встигає схвалити, а президент своїм підписом затвердити фінансування роботи федеральних органів влади.

За останні чотири десятиліття в США відбулося 10 шатдаунів.

Раніше повідомлялося, що спікер Палати представників Майк Джонсон заявляв, що Палата перейде до розгляду питання про військову допомогу Україні після розгляду питання фінансування американського уряду для уникнення так званого шатдауну.

Також нагадаємо, що у Конгресі США спробують схвалити допомогу Україні в обхід спікера Джонсона.

Крім того, 29 лютого стало відомо, що лідер республіканців у Сенаті США Макконнелл оголосив про свою відставку.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: