Військова допомога від США Україні: що відомо про блокування фінансування у Конгресі

Читать на русском

США вже місяць не надають Україні військової допомоги, оскільки кошти на неї закінчились. Президент Джо Байден у жовтні запросив у Конгресу 61 млрд доларів для України, але цей пакет фінансування став заручником у переговорах із внутрішньополітичних питань. Ситуацію ускладнюють майбутні президентські вибори та вплив Дональда Трампа на республіканців. Незважаючи на невизначеність на Капітолійському пагорбі, в Україні впевнені, що допомога від Штатів буде. Що відомо про блокування фінансування – на інфографіці «Слово і діло».

20 жовтня Джо Байден подав до Конгресу США великий запит для забезпечення потреб безпеки – всього на 105 млрд доларів. До законопроєкту були включені всі спірні питання: допомога Україні (61,4 млрд доларів), допомога Ізраїлю (14,3 млрд), допомога Тайваню (7,4 млрд) та зміцнення безпеки Індо-Тихоокеанського регіону, зміцнення кордону з Мексикою (13,6 млрд), а також гуманітарна допомога для України, Ізраїлю та Гази (10 млрд).

Напередодні подання запиту Байден звернувся до американського народу, розповівши про важливість підтримки України та Ізраїлю. «Я знаю, що ці конфлікти можуть здаватися далекими. Природне питання: чому це важливо для Америки? Тому дозвольте мені поділитися з вами, чому забезпечення успіху Ізраїлю та України є життєво важливим для національної безпеки Америки. Ви знаєте, історія навчила нас, що коли терористи не платять ціну за свій терор, коли диктатори не платять ціну за свою агресію, вони викликають ще більше хаосу і ще більше руйнувань», – сказав він у зверненні.

Він також звернувся до Конгресу з проханням докласти зусиль для забезпечення постачання озброєння Україні.

Але у Конгресі до президента не дослухалися. Спочатку представники Республіканської партії захотіли розділити пакет – розглянути окремо допомогу Україні та Ізраїлю (нібито через те, що від України потрібно більше звітності). Але Байден виступив проти.

Потім республіканці зажадали, щоб у пакет фінансування додали заходи для стримування міграції на кордоні з Мексикою.

З якою регулярністю союзники постачають Україні нові зразки західної зброїСоюзники востаннє передавали Україні нові зразки озброєння у жовтні. Як часто відбуваються такі поставки – на інфографіці.

На початку грудня законопроєкт не пройшов процедурне голосування, необхідне для початку роботи над ним: потрібно було щонайменше 60 голосів, але «за» проголосували лише 47 демократів та 2 незалежних сенатори.

Блокування допомоги Байден назвав політичним шантажем з боку республіканців: «Республіканці у Конгресі погрожують припинити підтримку України, якщо їм не вдасться проштовхнути свою жорстку партійну політику щодо кордонів. Це – політичний шантаж чистої води і не більше. Ставки надто високі, а наслідки надто значні, щоб балансувати на політичній межі».

Адміністрація Байдена розпочала роботу з демократами та республіканцями, щоб вирішити спірні питання. У середині грудня повідомлялося, що у переговорах є прогрес, була надія на схвалення фінансування до Різдва, але Конгрес пішов на канікули без рішення.

Наприкінці грудня США виділили Україні останній пакет військової допомоги на 250 млн доларів, більше коштів немає.

Після повернення Конгресу з канікул обговорення допомоги Україні та заходів щодо захисту американського кордону продовжились. Байден провів закриту зустріч, за підсумками якої заявив, що «більшість членів Конгресу підтримують допомогу».

Днями стало відомо, що Конгрес погодив угоду щодо кордону з Мексикою, вона передбачає суттєві поступки республіканцям. Байден закликав Конгрес, нарешті, ухвалити двох партійний законопроєкт, а також висловив готовність закрити кордон, якщо він стане «перевантаженим».

Але після позитивних сигналів про досягнення угоди спікер Палати представників Майк Джонсон заявив, що законопроєкт уже «мертвонароджений». При цьому він заперечує, що блокує домовленість про кордон, щоби підіграти Дональду Трампу, який збирається балотуватися в президенти.

Трамп, як пишуть ЗМІ, справді впливає на республіканців у Конгресі, щоб не допустити угоди про кордон, а використовувати міграційну тему під час своєї президентської кампанії. До того ж якщо в Конгресі домовляться і законопроєкт буде ухвалено, це піде на користь рейтингу Джо Байдена і позбавить Трампа можливості говорити, що президент США не вирішив проблему з мігрантами.

Втім, в Україні все одно зберігають оптимізм щодо надання допомоги: у січні Володимир Зеленський сказав, що позитивніше оцінює перспективи її отримання, ніж наприкінці року. Але президент попередив про глобальні наслідки, якщо ця допомога припиниться, і зазначив, що Європа сама не впорається.

Глава МЗС Дмитро Кулеба також упевнений, що Конгрес схвалить фінансування, попри розбіжності.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало про перспективи військової та фінансової допомоги від Заходу на 2024 рік.

На інфографіці – як змінювався розмір військової допомоги США Україні протягом повномасштабної війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: