У Конгресі США спробують схвалити допомогу Україні в обхід спікера Джонсона

Читать на русском
Член Палати представників США від Республіканської партії Брайан Фіцпатрік готує спробу обійти спікера Майка Джонсона заради ухвалення допомоги Україні.
Фото: Getty Images

Конгресмен від Республіканської партії США Браян Фіцпатрік буде намагатися обійти принципову позицію спікера Палати представників Майкла Джонсона, щоб домогтися ухвалення допомоги Україні.

Про це повідомляє Axios.

Військова допомога від США Україні: що відомо про блокування фінансування у КонгресіУ США місяць тому закінчилися гроші на військову допомогу для України. На інфографіці – що відомо про блокування фінансування у Конгресі.

«Ми маємо щось зробити... Це екзистенційно, це чутливо до часу. Чи то наш продукт, чи чийсь інший, нам потрібно надати їм гроші», – сказав Фіцпатрік.

Зазначається, що це рідкісний розрив із керівництвом Республіканської партії в Палаті представників, яке чинило опір проведенню голосування щодо допомоги Україні через сильну опозицію з боку правих.

Фіцпатрік повідомив журналістам, що готує так звану петицію про звільнення. Якщо вона збере 218 підписів, то може призвести до голосування в Палаті представників. Однак її можна поставити на голосування через 30 днів засідання, протягом яких Палата проводить засідання.

Така петиція потребуватиме підтримки з боку невеликої кількості республіканців, якщо припустити, що вона отримає підписи більшості демократів у Палаті представників.

Браян Фіцпатрік також зазначив, що петиція буде готова до підписання на початку березня. Разом з цим він заявив, що очікує, що вона збере кілька підписів республіканців.

Водночас республіканец зауважив, що він ще не вирішив, яку версію допомоги Україні спробує винести на розгляд петиція про звільнення.

Нагадаємо, Сенат ухвалив законопроєкт про допомогу Ізраїлю, Україні та Тайваню на суму 95 мільярдів доларів, але спікер Палати представників Майкл Джонсон чітко дав зрозуміти, що не ставитиме його на голосування в Палаті.

Щоб законопроєкт потрапив на підпис президенту Джо Байдену, документ ще має пройти нижню палату Конгресу – Палату представників.

27 лютого президент США Джо Байден провів у Білому домі зустріч зі спікером Джонсоном та низкою високопоставлених законодавців. Переговори, зокрема, стосувалися надання допомоги Україні.

29 лютого Джонсон заявив, що Палата представників США цього тижня не розглядатиме питання надання допомоги Україні. Водночас законодавці мають намір зосередитись на ухваленні нового тимчасового бюджету, щоб уникнути «шатдауну».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: