У Байдена шукають варіанти для продовження постачання зброї Україні без Конгресу – NYT

Читать на русском
США розглядають кілька варіантів для продовження допомоги Україні на тлі проблем зі схваленням фінансування у Конгресі, пишуть ЗМІ.
Getty Images

Помічники президента США Джо Байдена намагаються вигадати варіанти, як продовжувати постачання зброї Україні, якщо Конгрес залишиться паралізованим. Обговорюється можливість комплексного обміну озброєннями з третіми країнами, а також варіант, за якого Європа платитиме за поставки.

Про це пише The New York Times із посиланням на представників адміністрації президента.

Військова допомога від США Україні: що відомо про блокування фінансування у КонгресіУ США місяць тому закінчилися гроші на військову допомогу для України. На інфографіці – що відомо про блокування фінансування у Конгресі.

Так, обговорюється можливість комплексного обміну озброєннями, аналогічно до того, що зробили Японія та Південна Корея, поставивши свої артилерійські снаряди США для України. Обидві країни заявили, що не можуть експортувати зброю безпосередньо до зони бойових дій.

Або США можуть «змусити європейські країни платити» за американську зброю і відправляти її в Україну.

При цьому офіційно у Білому домі стверджують, що вони поки що не шукають інших варіантів, крім схвалення фінансування у Конгресі. «Ми не зосереджені на плані Б», – зазначив радник президента з національної безпеки Джейк Салліван.

Але за лаштунками у Вашингтоні та Європі багато дискутують про інші варіанти, включаючи конфіскацію активів російського центрального банку на суму понад 300 млрд доларів.

Проте, як пише видання, американські офіційні особи визнають, що на горизонті немає нічого, що могло б зрівнятися з міццю нових асигнувань Конгресу у розмірі 60 млрд доларів, які б дозволили закупити для України посилену протиповітряну оборону, більше танків і ракет, а також боєприпасів.

Нагадаємо, сьогодні Сенат США повторно розглядатиме законопроєкт про допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню (без міграційної реформи та безпеки кордону).

Компромісний законопроєкт про фінансування іноземної допомоги та міграційну реформу було відхилено.

Раніше Джо Байден звинуватив Дональда Трампа у перешкоджанні схваленню двопартійної угоди, яка передбачає допомогу Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: