Як змінювався розмір військової допомоги США Україні протягом повномасштабної війни

Читать на русском

Президент Володимир Зеленський їде до США на тлі проблем із схваленням допомоги на наступний рік. Окрім Джо Байдена, він зустрінеться зі спікером Палати представників Майком Джонсоном та сенаторами, серед яких точиться дискусія про виділення Україні фінансування. Раніше у Білому домі попередили, що кошти на допомогу Україні закінчаться до кінця року, а тому відповідний законопроєкт потрібно ухвалити до початку різдвяних канікул. В останні місяці Штати й так скоротили розмір пакетів допомоги для України, докладніше на інфографіці «Слово і діло».

Відразу після початку повномасштабної війни адміністрація Джо Байдена виділила Україні пакет допомоги на 350 млн доларів.

У березні минулого року обсяг американської військової допомоги становив 1,1 млрд доларів, у квітні – 2 млрд 320 млн доларів. У травні США надали Україні лише 250 млн доларів військової допомоги.

У червні обсяг допомоги від США становив 2 млрд 150 млн доларів, у липні – 1 млрд 490 млн доларів, у серпні – 5 млрд 305 млн доларів (рекорд на той момент), у вересні – 2 млрд 825 млн доларів, у жовтні – 1 млрд 625 млн доларів, у листопаді – 1,2 млрд доларів, у грудні – 2 млрд 125 млн доларів.

Рекордну за час війни допомогу від США Україна отримала за січень 2023-го – 5 млрд 575 млн доларів. Протягом місяця Штати надали два пакети озброєння – на 3 млрд 75 млн та 2,5 млрд доларів – до яких увійшли бойові машини піхоти Bradley, бронетранспортери М113, артилерійські снаряди різного калібру, колісні машини HMMWV, боєприпаси для HIMARS, протитанкові ракети гвинтівки та інше.

У лютому сума допомоги становила 2 млрд 625 млн доларів, у березні – 750 млн, у квітні – 2 млрд 925 млн, у травні – 2 млрд 175 млн, у червні – 2 млрд 925 млн, у липні – 2,5 млрд, у серпні – 450 млн, у вересні – 1 млрд 590 млн доларів.

З середини осені Штати вже надавали менші пакети допомоги. У жовтні було два пакети допомоги на 200 млн і 150 млн доларів, до них увійшли артилерійські та ракетні боєприпаси, високоточні авіаційні боєприпаси, ракети ППО AIM-9M, боєприпаси для NASAMS та HIMARS, зенітні ракети Stinger, системи Javelin та інше озброєння.

У листопаді США виділили Україні 525 млн доларів військової допомоги – два пакети на 425 млн і 100 млн, які включають боєприпаси для систем NASAMS та HIMARS, ракети Stinger, одну артилерійську ракетну систему HIMARS, артилерійські снаряди калібру 155 мм та 105 мм. та AT-4 та інше.

У грудні Україна отримала американського озброєння та техніки на 175 млн доларів.

Нагадаємо, за інформацією ЗМІ, адміністрація Байдена готова піти на певні поступки республіканцям щодо міграційної політики, щоб Конгрес схвалив додаткове фінансування військової допомоги Україні та Ізраїлю.

Байден закликав Конгрес схвалити фінансування до різдвяних свят. Він попередив, що у разі перемоги в Україні путін може розпочати війну проти однієї з країн НАТО. У такому разі, зазначили у Білому домі, доведеться діяти відповідно до п'ятої статті НАТО та проливати кров американців.

Наразі обсяг допомоги Україні з боку союзників впав до найнижчого рівня з початку повномасштабного вторгнення росії. Про перспективи фінансової та військової підтримки у 2024-гу можна дізнатися з інфографіки «Слово і діло».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: