Втрати російського Чорноморського флоту у війні проти України

Читать на русском

Україна завдала ще однієї значної втрати російському Чорноморському флоту: за допомогою дронів знищила ракетний катер «Івановець», на борту якого могли перебувати до 40 моряків. Вартість одного катера становить приблизно 60-70 мільйонів доларів, він призначений для знищення бойових надводних кораблів, десантних та транспортних засобів та суден, а також для прикриття свого флоту від загроз. За даними ВМС, у росіян було лише три такі катери. «Слово і діло» пропонує згадати, до яких кораблів на дні моря приєднався «Івановець».

На початку повномасштабної війни росія втратила кілька невідомих одиниць Чорноморського флоту, катер «Раптор» та десантний корабель «Саратов». Останній був знищений у порту окупованого Бердянська, це була найсуттєвіша втрата росіян на морі після ракетного крейсера «Москва».

«Москва» вирушила на дно 14 квітня 2022-го. Напередодні стало відомо, що по крейсеру було завдано удару українськими крилатими ракетами «Нептун». У росії деякий час заперечували серйозність пошкоджень, перш ніж заявили, що «крейсер затонув під час буксирування в порт призначення в умовах шторму». Загибель членів екіпажу так і не визнали.

Орієнтовна вартість крейсера «Москва» становила 750 мільйонів доларів.

В 2022 році росія також втратила катери «Раптор», «Серна», буксир «Василь Бех» та ще кілька невідомих суден.

Декілька кораблів було пошкоджено: ракетний корабель «Самум», десантні кораблі «Новочеркаськ» та «Цезар Куніков», патрульний корабель «Василь Биков», тральщик «Іван Голубець» та фрегат «Адмірал Макаров».

У січні минулого року Україна потопила два російські катери, а починаючи з травня Чорноморський флот почав зазнавати серйозних втрат.

Було пошкоджено розвідувальний корабель «Іван Хурс». У серпні дрони підбили 4 катери, десантний корабель «Оленегорский горняк» та танкер SIG.

БДК отримав пошкодження внаслідок атаки на порт у Новоросійську – повідомлялося, що це спільна операція СБУ та ВМС. Нещодавно росіяни перекинули пошкоджений «Оленегорский горняк» в окупований Севастополь, ймовірно, для ремонту: у ВМС вважають, що він ще не скоро зможе виконувати бойові завдання.

У вересні росія втратила два катери, десантний корабель «Мінськ», а також уперше за час війни – підводний човен «Ростов-на-Дону». Останні два судна було пошкоджено внаслідок ракетного удару по судноремонтному заводу в окупованому Севастополі, відновленню вони не підлягають.

Вартість БДК «Мінськ» може становити близько 110 мільйонів доларів, а підводного човна – до 400 мільйонів.

Крім цього, восени були пошкоджені російський ракетний корабель «Самум», «Аскольд» і «Буян», а також патрульні кораблі «Сергій Котов» і «Павло Державін». «Аскольд» – це малий ракетний корабель типу «Каракурт» з елементами технології «Стелс», який може нести до 8 ракет «Калібр». На момент атаки його ще навіть не було прийнято до складу флоту.

У грудні все ж таки було потоплено десантний корабель «Новочеркаськ», «поранений» внаслідок удару по порту в Бердянську в березні 2022-го. Корабель був знищений під час атаки на порт в окупованій Феодосії.

Ракетний катер «Івановець» став першою втратою ЧФ росії у 2024 році.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися про великі втрати росіян у літаках під час повномасштабної війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: