Знищені та пошкоджені російські літаки: топ втрат за час великої війни

Читать на русском

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний та Повітряні сили підтвердили знищення над Азовським морем російського літака далекого радіолокаційного виявлення А-50 та повітряного пункту управління Іл-22. Втрата таких літаків, особливо дефіцитних А-50 вартістю понад 300 мільйонів доларів, – значний удар по ПКС рф. «Слово і діло» пропонує згадати інші значні втрати росії в авіаційній техніці під час повномасштабної війни.

Деталі знищення літаків А-50 та Іл-22 офіційно не розкривалися. Різні джерела повідомляли, що удару по А-50 було завдано в районі Кирилівки в Запорізькій області, після чого літак зник з радарів і перестав відповідати на запити.

Повітряний командний пункт Іл-22М11 міг бути підбитий у районі Стрілкового на Херсонщині, після отримання пошкоджень екіпаж літака запросив машини швидкої допомоги та пожежну службу на злітно-посадкову смугу.

При цьому деякі російські Telegram-канали стверджують, що Україна нібито не має відношення до збиття А-50, а це «дружній вогонь російської ППО».

А-50 – літак, здатний контролювати повітряний простір, виявляти повітряні, надводні та наземні цілі, щоб спрямовувати на них свої літаки. Екіпаж А-50 складається із 15-16 осіб. Вартість однієї одиниці за відкритими джерелами оцінюється в 330 мільйонів доларів.

Станом на 2022 рік, за даними Military Balance, на озброєнні росії були три таких літаки старої моделі та шість удосконалених. В якому вони стані – невідомо

За час повномасштабної війни постраждав лише один літак-розвідник А-50: білоруські партизани пошкодили його на військовому аеродромі Мачулищі. Активісти, які влаштували диверсію, заявили, що на літак з дронів було скинуто два вибухові пристрої, і він сильно постраждав. За інформацією ЗМІ, у А-50 були пошкоджені передня та центральна частини, електронна система та радіолокаційна антена. Літак відправили на ремонт до Таганрогу.

Іл-22М також збитий напередодні – повітряний командний пункт, з якого можна керувати військами. Таких літаків у росії на початок повномасштабної війни було 12, за даними Military Balance.

І вчорашня втрата Іл-22 не перша. У квітні 2022 року Повітряні сили підбили Іл-22 на Донбасі: повідомлялося, що у літаку сталася розгерметизація кабіни і він аварійно сів на аеродромі в Ростові.

Ще один Іл-22 було знищено у червні минулого року під час заколоту «вагнерівців».

Під час війни росіяни також втратили кілька військово-транспортних літаків Іл-76, які використовуються для швидкого перекидання особового складу з місця постійної дислокації до зони бойових дій. Один літак може перевозити 167 військових зі зброєю.

Один Іл-76 був збитий у перші дні повномасштабного вторгнення під Васильковом. Крім того, ще чотири літаки було знищено в результаті атаки дронами на аеродром у Пскові в серпні 2023-го.

У травні минулого року росія також втратила вантажний літак Ан-124 вартістю щонайменше 70 мільйонів доларів – його було пошкоджено внаслідок вибуху на аеродромі Сеща у Брянській області. Загалом у росії, за відкритими даними, було не більше 12 таких літаків.

Крім того, ЗСУ у різний час пошкодили та знищили кілька російських бомбардувальників Ту-22, а також Ту-95.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський розповів, що союзники передали українським військовим далекобійну зброю, за допомогою якої ЗСУ лише за одну добу знищили 38 одиниць ворожої авіації.

У Повітряних силах уточнили дані президента.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: