Євросоюз готує план економічних санкцій проти Угорщини – Financial Times

Читать на русском
Євросоюз має намір вплинути на економіку Угорщини, якщо Будапешт відмовиться погодити виділення нового пакету допомоги Україні.
Фото: Reuters

Євросоюз застосує план економічних санкцій проти Угорщини у разі відмови Будапешта погодити виділення нового пакету допомоги Україні.

Про це пише Financial Times з посиланням на внутрішній документ ЄС, що потрапив у її розпорядження.

Зазначається, що якщо прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан не піде на поступки, керівництво ЄС може публічно заявити про повне припинення фінансування Будапешта.

За даними видання, Брюссель збирається обвалити курс угорського форинту та знизити інвестиційну привабливість країни, щоб «нашкодити робочим місцям та зростанню економіки».

Представник Ради ЄС, до якого за коментарем звернулося видання, заявив, що не коментуватиме витік у пресі.

«При цьому опитані джерела в дипломатичних колах ЄС наголосили, що багато країн підтримують цей план», – пише видання.

Один із дипломатів у коментарі для FT назвав такі обговорення «шантажем».

Голова угорського міністерства у справах ЄС Янош Бока заявив, що нічого не чув про ці погрози.

«Угорщина не проводить зв'язок між підтримкою України та доступом до коштів ЄС і виступає проти того, щоб інші країни проводили такий зв'язок. Угорщина продовжить конструктивно брати участь у переговорах», – сказав він.

Чиновник зазначив, що Угорщина 27 січня направила нову пропозицію Брюсселю, давши попередню згоду на використання коштів з бюджету ЄС для надання допомоги Україні та випуск боргових зобов'язань блоку для покриття потреб Києва, якщо ЄС піде назустріч Будапешту та додасть пункт про можливість зміни свого рішення у майбутньому.

Нагадаємо, у грудні Угорщина наклала вето на виділення 50 млрд євро допомоги Україні від ЄС, а також погрожувала Україні перешкодами під час переговорів щодо вступу до ЄС.

Як повідомлялося, угорський прем'єр Віктор Орбан боїться, що вступ України до ЄС залишить Угорщину без європейських грошей.

Також Орбан заявив, що допомога Україні не має «завдати шкоди» бюджету Євросоюзу.

Ми повідомляли, що посол у ЄС назвав засоби обходу вето Угорщини на допомогу Україні.

Після цього ЗМІ повідомили, що уряд Угорщини не перешкоджатиме рішенню керівництва ЄС створити фонд військової допомоги Україні.

Як відомо, ЄС готовий позбавити Угорщину права голосу, якщо вона заблокує 50 млрд євро для України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: