Угорщина запропонувала «компроміс» для зняття вето на 50 млрд євро для України – Politico

Читать на русском
Угорщина готова зняти вето на виділення Україні 50 млрд євро, але хоче, щоб фінансування переглядалося щорічно. На практиці це дало б Будапешту можливість щороку блокувати допомогу ЄС.
Reuters

Угорщина дала зрозуміти, що може зняти в Євросоюзі вето на виділення Україні 50 млрд євро, якщо фінансування переглядатиметься щороку.

Про це повідомляє Politico із посиланням на трьох дипломатів ЄС.

Орбан боїться, що вступ України до ЄС залишить Угорщину без європейських грошейОрбан вважає, що вступ України до Євросоюзу забере всю центральноєвропейську підтримку. Орбан заявив, що ніколи ще країна, яка перебуває у стані війни, не хотіла вступити до Євросоюзу.

Джерела видання повідомили, що Угорщина готова зняти вето за умови, що Європейська рада одноголосно схвалить щорічне голосування за фінансування. На практиці, зазначає видання, це дало б Віктору Орбану можливість щороку блокувати допомогу ЄС для України, або отримувати від Брюсселя поступки за відмову від вето.

Пропозиція Угорщини була сформульована під час зустрічі 27 експертів ЄС щодо бюджету у п'ятницю та в письмовому документі для Ради ЄС. Пропозиція передбачає, що Євросоюз щорічно виділятиме Україні гранти та кредити на суму 12,5 млрд євро – загалом 50 млрд протягом чотирьох років.

З одного боку, це значний відхід від риторики Орбана за останні тижні, коли він виступав категорично проти будь-якої допомоги Україні з бюджету ЄС. Але з іншого боку, дипломати, як і раніше, скептично налаштовані: щорічний перегляд допомоги не забезпечить її передбачуваності для України.

Нагадаємо, на саміті ЄС Угорщина наклала вето на надання Україні 50 млрд євро фінансування на чотири роки. Новий спеціальний саміт для обговорення цього питання відбудеться 1 лютого.

ЄС готує запасний план, щоб надати Україні фінансову допомогу в обхід заперечень прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: