ЄС готовий позбавити Угорщину права голосу, якщо вона заблокує 50 млрд євро для України – Politico

Читать на русском
Лідери Євросоюзу втрачають терпіння та вже готові позбавити Угорщину права голосу, якщо вона знову заблокує виділення 50 млрд євро Україні.
Reuters

«Ядерний варіант» – позбавлення Угорщини права голосу в Євросоюзі у разі блокування 50 млрд євро допомоги для України – більше не є немислимим. Лідери ЄС готові розглянути його, якщо Будапешт знову накладе вето на фінансування.

Про це повідомляє Politico із посиланням на п'ять європейських чиновників та дипломатів.

Європарламент заявив, що уряд Угорщини підриває цінності ЄС – резолюціяЄвропарламент засудив систематичні дії Угорщини, спрямовані на підрив цінностей ЄС, а також закликав Європейську Раду визначити, чи становлять дії Будапешту серйозні порушення принципів демократії та правовладдя.

Після кількох років м'якого підходу до прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана європейські дипломати подали сигнал, що готові до жорстких заходів – застосування статті 7 або найсерйознішої політичної санкції щодо країни-члена, яка передбачає зупинення її права голосу за рішення.

«Якщо Орбан справді знову заблокує угоду [щодо бюджету та 50 мільярдів євро для України] на лютневому саміті, використання статті 7 для позбавлення Угорщини права голосу може стати реальним варіантом», – сказав дипломат ЄС.

Деякі дипломати заявили, що країни Центральної та Східної Європи бояться застосовувати статтю 7, оскільки побоюються, що в майбутньому вони можуть мати справу з аналогічною перевіркою з питань верховенства закону у себе вдома.

Існує також ризик негативної реакції в Угорщині: це може ще більше відштовхнути країну від Євросоюзу.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Угорщина подала Євросоюзу сигнал про те, що готова відмовитися від протидії фінансуванню України.

Учора Словаччина підтвердила, що не чинитиме жодних перешкод для отримання Україною 50 млрд євро від Європейського Союзу.

Крім того, Угорщина, якщо вірити ЗМІ, обіцяла не перешкоджати рішенню керівництва ЄС створити фонд військової допомоги Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: