Орбан заявив, що допомога Україні не повинна «завдати шкоди» бюджету Євросоюзу

Читать на русском
Прем'єр Угорщини не хоче, щоб Євросоюз надавав фінансову допомогу Україні із загального бюджету.
Фото: hvg.hu

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що надання фінансової допомоги Україні не має «нашкодити» бюджету Євросоюзу.

Він сказав про це після зустрічі з колегою зі Словаччини Робертом Фіцо.

У Європарламенті зібрали голоси за позбавлення Угорщини права голосу в Раді ЄСДепутат Європейського парламенту від Фінляндії Петрі Сарвамаа зібрав необхідні 120 підписів під петицією щодо позбавлення Угорщини права голосу у Раді Євросоюзу.

За словами Орбана, на саміті Євросоюзу 1 лютого обговорюватиметься питання, яке Угорщина хотіла б розділити: перше – допомога Україні, друге – поправки до бюджету блоку.

«Якщо ми хочемо допомогти Україні, ми маємо робити це так, щоби не нашкодити союзному бюджету. Однак якби ми дали 50 мільярдів євро, це призвело б саме до цього, і зрештою може навіть статися так, що субсидії, які належать окремим країнам, опиняться в Україні», – заявив він.

Орбан вважає, що будь-який фінансовий механізм для України має бути відокремлений від бюджету ЄС. Угорщина, сказав він, «буде рада» надати Україні кошти зі свого бюджету.

«Якщо Брюссель прийме це, тоді Україні буде надано допомогу поза бюджетом. Якщо ні, то мені буде сумно зупиняти цей процес», — додав він.

Нагадаємо, 1 лютого відбудеться спеціальний саміт, на якому країни Євросоюзу обговорять питання надання Україні 50 млрд євро допомоги. ЗМІ раніше повідомляли, що Угорщина готова зняти вето на допомогу Україні, якщо фінансування переглядатиметься щороку.

Раніше Орбан висловлював побоювання, що у разі вступу України до Євросоюзу вся центральноєвропейська допомога від блоку дістанеться Києву.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: