В Угорщині відмовилися засудити КНДР за постачання зброї росії

Читать на русском
В Угорщині слідом за Словаччиною заявили, що не отримали жодних доказів постачання росії ракет з КНДР.
Фото: Getty Images

Угорщина не засудила постачання Північною Кореєю зброї росії у війни проти України, як це зробили практично всі інші члени ЄС, бо «не отримала жодних доказів».

Про це заявив державний секретар з питань безпекової політики міністерства закордонних справ і торгівлі Угорщини Петер Штарай, передає видання 444.hu.

Війна росії проти України: як путіну допомагають інші диктаториБілорусь, Іран та Північна Корея надають найбільшу підтримку росії під час війни проти України. Докладніше – на інфографіці.

Як зазначили у виданні, під час дебатів у парламенті Угорщини двоє депутатів Мартон Томпош і Петер Унгар запитали у Штарая, чому уряд не приєднався до спільної декларації США з тридцятьма союзниками, у якій засуджувалося постачання ракет Північною Кореєю росії, яка, у свою чергу, запускає їх по Україні.

«Оскільки нам не було надано жодних доказів, у нас не було можливості перевірити дійсність тверджень, що містяться в заяві», – відповів Штарай.

Своєю чергою Томпош поставив під сумнів промиротворчу позицію Угорщини.

«Як може бути сумісним із промиротворчою позицією уряду і пропагандою те, що вони відмовляються підписати резолюцію, яка не має обов'язкової сили, засуджуючи угоду з продажу зброї між КНДР і росією-агресором без будь-яких юридичних наслідків?» – заявив опозиціонер.

Також Петер Унгар зазначив, що «це дивно і несподівано, оскільки уряд Угорщини виступає категорично проти будь-яких поставок зброї в російсько-українській війні.

«Угорський уряд засуджує лише поставки зброї із Заходу чи також і зі Сходу?», – запитав він.

Зазначимо, раніше таку ж позицію, як і Штарай, озвучив голова МЗС Словаччини Юрай Бланар, пояснюючи відмову своєї країни підтримати заяву із засудженням дій Північної Кореї.

Як відомо, резолюцію, до якої долучилися провідні держави Європейського Союзу, а також Велика Британія та Албанія і Північна Македонія оприлюднив Державний департамент Сполучених Штатів. Разом із тим, у переліку тих, хто її підтримав, немає Словаччини та Угорщини.

За даними США, ударів ракетами КНДР по території України було завдано 30 грудня і 2 січня. Під час першої масштабної атаки північнокорейська ракета впала в Запорізькій області, а 2 січня росія випустила вже кілька таких ракет.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що обстріл України ракетами КНДР – це вже «червоні лінії».

Також США ввели санкції через постачання ракет із Північної Кореї до Росії.

Раніше Європарламент заявив, що уряд Угорщини підриває цінності ЄС.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: