Посол в ЄС назвав способи обходу вето Угорщини на допомогу Україні

Читать на русском
Угорщина може накласти вето на виділення Україні 50 млрд євро на 2024-2027 роки, однак є три варіанти для надання фінансової допомоги без її згоди.
Фото: depositphotos.com

Посол України при Європейському Союзі Всеволод Ченцов назвав три альтернативні варіанти у разі блокування Угорщиною чотирирічної програми від ЄС для Україні на 50 мільярдів євро.

Про це він розповів в інтерв'ю виданню Forbes.

Західна допомога Україні: що відомо про перспективи на цей рікНа інфографіці – перспективи західної військової та фінансової допомоги цього року. Які суми вже схвалено, яку допомогу ще заблоковано.

Ченцов пояснив, що є альтернативні варіанти для надання Україні фінансової підтримки в разі блокування Ukraine Facility.

«Варіант А – пропонується створити фонд для України, який діятиме чотири роки в межах бюджету ЄС. Варіант Б – позабюджетний фонд, куди держави-члени ЄС можуть робити внески. Також Єврокомісія може запозичувати допомогу під свою гарантію, макрофінансова допомога – періодичні запозичення від Єврокомісії під гарантії», – додав він.

Посол зазначив, що варіант А – дешевший і зручніший, тому йому віддається перевага. Угорщина розуміє, що є альтернативи для обходження її вето. І як будь-яка країна не зможе гратися у вето постійно.

«Вони змушені працювати з іншими державами, щоб залишатися нормальною країною, яка може не лише блокувати, а й конструктивно працювати в ЄС», – додав український дипломат.

На думку Ченцова, буде ухвалено саме варіант А.

«У фінальному рішенні можуть бути запобіжники чи положення щодо періодичного перегляду показників. Минулого року ЄС надав близько 18 млрд євро для покриття бюджетного дефіциту – цього року орієнтовно будуть такі ж показники. Надалі сума запозичень залежатиме від потреб. Сподіваємося, економіка України запрацює і потреби у запозиченнях знизяться», – підсумував він.

Нагадаємо, у грудні прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан наклав вето на рішення щодо довгострокової програми бюджетної допомоги Україні обсягом 50 млрд євро від Євросоюзу.

18 січня Орбан заявив, що будь-який фінансовий механізм для України має бути відокремлений від бюджету ЄС.

Крім того, прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо після зустрічі з Орбаном заявив, що підтримує позицію Будапешта щодо виділення Україні фіндопомоги від ЄС.

1 лютого відбудеться спеціальний саміт, на якому країни Євросоюзу обговорять питання надання Україні 50 млрд євро. ЗМІ раніше повідомляли, що Угорщина готова зняти вето на допомогу Україні, якщо фінансування переглядатиметься щороку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: