Угорщина наклала вето на виділення 50 млрд євро допомоги Україні від ЄС

Читать на русском
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан наклав вето на рішення ЄС щодо надання Україні допомоги у розмірі 50 млрд євро.
Фото: The Guardian

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан наклав вето на рішення щодо довгострокової програми бюджетної допомоги Україні обсягом 50 млрд євро від Євросоюзу.

Про це він написав у соцмережі Х.

Військова та фінансова допомога від Заходу: що відомо про перспективи на 2024 рікЯкі перспективи отримання Україною західної військової та фінансової допомоги у 2024 році – на інфографіці.

Після завершення зустрічі лідерів ЄС, яка тривала до глибокої ночі, Орбан повідомив, що вето накладено на допомогу Україні та що країни-члени ЄС повернуться до цього питання наступного року на новому саміті.

«Підсумок нічної зміни: вето на додаткові гроші Україні, вето на перегляд багаторічного бюджету. Ми повернемось до цього питання наступного року на саміті ЄС після відповідної підготовки», – зазначив він.

У той же час, як повідомляє «Європейська правда», президент Європейської ради Шарль Мішель закликає Україну бачити позитивний сигнал у голосуванні щодо бюджетної підтримки.

«Ми можемо мати одностайні рішення. Це завжди складно. Але зараз ми вже побудували майже одностайність, всі крім одного голосу», – заявив він.

Мішель висловив впевненість, що Україна все одно отримає кошти.

«Ми маємо інструменти для того, щоби гарантувати, що Україна може розраховувати на нашу підтримку. Є сильна політична воля 26 лідерів для ухвалення цього пакету. І це – сигнал, який ми хочемо надіслати Україні», – заявив він.

Політик наголосив, що ЄС виконає фінансові зобов’язання щодо допомоги Україні, проте не уточнив, чи йде мова про ухвалення рішення в обхід вето Орбана.

Нагадаємо, 14 грудня Європейська рада вирішила розпочати переговори про вступ до ЄС України та Молдови.

Після цього Угорщина пригрозила Україні перешкодами під час переговорів.

Також відомо, що Єврокомісія запропонувала виділити Україні 50 млрд євро на найближчі п'ять років. Це рішення мають схвалити всі лідери країн ЄС.

Раніше повідомлялося, що у ЄС вивчають альтернативний план фінансування України для обходу вето Угорщини.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: