Європарламент заявив, що уряд Угорщини підриває цінності ЄС – резолюція

Читать на русском
Європарламент засудив систематичні дії Угорщини, спрямовані на підрив цінностей ЄС, а також закликав Європейську Раду визначити, чи становлять дії Будапешту серйозні порушення принципів демократії та правовладдя.
Reuters

Європейський парламент засудив навмисні, постійні та систематичні зусилля угорського уряду щодо підриву основних цінностей ЄС.

Про це йдеться у резолюції ухваленій 345 голосами «за». «Проти» голосували 104 депутати, утрималися – 29.

Орбан заявив, що допомога Україні не повинна «завдати шкоди» бюджету ЄвросоюзуПрем'єр Угорщини не хоче, щоб Євросоюз надавав фінансову допомогу Україні із загального бюджету.

Європарламент закликав Європейську Раду визначити, чи зробила Угорщина «серйозні та постійні порушення цінностей ЄС» відповідно до процедури статті 7. Депутати також засудили вето прем’єр-міністра Віктора Орбана на перегляд бюджету блоку, включаючи виділення фінансування Україні.

Парламент шкодує про рішення Єврокомісії розморозити 10 млрд євро для Угорщини у грудні – це не було належним чином обґрунтовано, адже після останніх реформ Угорщина все одно не відповідає стандартам незалежності судової влади. Можливо, законність рішення буде оскаржена в суді, юридичному комітету доручили проаналізувати ситуацію.

Більше того, у Європарламенті не впевнені, що уряд Угорщини зможе виконати свої обов'язки у другій половині року, маючи на увазі головування у Раді ЄС. «Якщо посада президента Європейської ради виявиться вакантною, ці обов'язки перейдуть до прем'єр-міністра Угорщини під час шестимісячного головування країни у Раді. Депутати Європарламенту просять Раду знайти правильні рішення для пом'якшення цих ризиків і закликають до реформування процесу ухвалення рішень Ради, щоб покласти край зловживанням правом вето та шантажу», – йдеться у резолюції.

Нагадаємо, чинний президент Європейської ради Шарль Мішель збирається взяти участь у виборах до Європарламенту і тому вже влітку може піти у відставку.

У такому разі є ризик, що Єврораду очолить Віктор Орбан. Втім, Мішель запевнив, що ЄС має достатньо інструментів, щоб цьому запобігти.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: