Північна Корея випробувала підводну ядерну зброю

Читать на русском
Військовослужбовці КНДР провели випробування системи підводної ядерної зброї Haeil-5-23, яка знаходиться у розробці.
Фото: Reuters

Північна Корея провела випробування підводної системи ядерної зброї на знак протесту проти спільних військових навчань Південної Кореї, США та Японії.

Про це пише Reuters.

Скільки ядерних випробувань було проведено у світіУ світі було проведено понад 2 тисячі ядерних випробувань. На інфографіці – дані по країнах.

Зазначається, що випробування провів Інститут систем підводних озброєнь при Академії національної оборони КНДР. Вони пройшли у акваторії Японського моря.

Протестовані підводні ударні безпілотники здатні нести ядерну зброю. Вони мають назву Haeil-5-23, що означає «цунамі». Наразі ця система перебуває на стадії розробки.

Вперше нова безпілотна система КНДР була випробувана в березні 2023 року. Державні ЗМІ заявили, що вона «мала на меті здійснювати таємні атаки у ворожих водах і знищувати ударні групи ВМС і основні операційні порти шляхом створення великої радіоактивної хвилі через підводний вибух».

Зазначимо, військово-морські сили Південної Кореї, США та Японії проводили свої регулярні триденні навчання у рамках зусиль щодо покращення відповіді на нові ядерні та ракетні загрози Пхеньяна. У четвер, 18 січня, ядерні посли трьох союзників зібралися в Сеулі, також засудивши торгівлю зброєю Пхеньяна з рф та дедалі більш ворожу риторику.

Проте на думку Пхеньяна, «агресивні маневри за участю бойових кораблів Південної Кореї, США та Японії дестабілізують ситуацію в регіоні».

«Саме тому Північна Корея ухвалила рішення навіяти ворогам страх», – сказано у заяві Міноборони КНДР.

Нагадаємо, нещодавно лідер КНДР Кім Чен Ин заявив, що потрібно внести зміни до конституції, щоб визначити Південну Корею як «ворожу країну №1».

Крім того, він заявив про намір прискорити підготовку до війни, щоб «протистояти конфронтаційним крокам з боку США».

Раніше повідомлялося, що лідер Північної Кореї Кім Чен Ин проінспектував виробництво ядерних матеріалів збройового типу та закликав наростити темпи для збільшення ядерного арсеналу країни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: