Південна Корея призупинила військову угоду з КНДР через порушення

Читать на русском
Південна Корея відмовилась виконувати частину угоди з КНДР від 2018 року після того, як Північна Корея запустила шпигунський супутник.
Фото: Reuters

Південна Корея призупинила дію частини військової угоди з КНДР від 2018 року після того, як Пхеньян проігнорував попередження США і запустив шпигунський супутник.

Про це повідомляє Reuters.

Зазначається, що у 2018 році між країнами був підписаний пакт, який називається «Всеосяжна військова угода». Однак Північна Корея його порушила, запустивши супутник-шпигун. Через це Південна Корея посилила спостереження на кордоні.

«Договір був спрямований на зниження напруженості між Південною Кореєю та КНДР. Але критики закликали його скасувати, кажучи, що це послабило здатність Сеула контролювати дії Північної Кореї навколо кордону, тоді як Пхеньян грубо порушує угоду», – пояснює видання.

У відповідь міністерство оборони КНДР заявило, що відновить усі військові заходи, які воно призупинило в рамках угоди.

«Ми розгорнемо посилені збройні сили та нову військову техніку поблизу демаркаційної лінії. Південна Корея нестиме повну відповідальність у разі безповоротного зіткнення між Північчю та Півднем», – заявили у північнокорейському відомстві.

Зазначимо, 21 листопада КНДР, ймовірно, вивела на орбіту свій перший Malligyong-1 і пообіцяла найближчим часом запустити нові. За запуском з бази спостерігав лідер КНДР Кім Чен Ин – фото були опубліковані у державних ЗМІ.

Після цього міністри закордонних справ країн G7 – Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великої Британії, США та ЄС – засудили запуск супутника і закликали до «швидкої, об'єднаної і рішучої» міжнародної реакції, зокрема, з боку Ради Безпеки ООН.

У той же час Японія та Південна Корея не впевнені, що супутник справді перебуває на орбіті. Американські військові перевіряють, наскільки запуск був успішним.

Нагадаємо, нещодавно міністр оборони Південної Кореї, пославшись на розвіддані, заявив, що КНДР готується до чергового запуску військового супутника, а з деталями для його виготовлення допомогла росія.

Також Північна Корея заявила про зміцнення відносин із росією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: