Ракетні пуски КНДР: як режим Кім Чен Ина нарощує кількість випробувань

Читать на русском

Північна Корея, незважаючи на санкції та засудження міжнародної спільноти, продовжує проводити ракетні випробування. Зокрема, 12 липня було запущено чергову балістичну ракету, яка пролетіла рекордні 74 хвилини і, за даними ООН, впала у винятковій економічній зоні росії. У КНДР заявляють, що їхня ракетна програма — це відповідь на «ворожі дії та погрози з боку США та їхніх союзників», а випробування 12 липня – лише «початок військового наступу» країни. За останні роки режим Кім Чен Ина значно наростив кількість випробувань озброєння, докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

У 2012 році Північна Корея здійснила один провальний та один вдалий пуски. У квітні була спроба запустити ракету-носій Инха-3 із супутником «Кванменсон-3», але ракета розвалилася за кілька хвилин після запуску. У грудні КНДР все ж таки вдалося вивести штучний супутник на орбіту Землі.

У 2013 році КНДР здійснила 6 вдалих пусків балістичних ракет малої дальності. В 2014 році республіка наростила кількість випробувань до 19.

Протягом 2015 року було зафіксовано 13 вдалих та 2 провальні пуски ракет з Північної Кореї.

Кількість ракетних випробувань Північна Корея продовжила нарощувати у 2016-му: 14 вдалих та 10 провальних. Зокрема, у лютому КНДР запустила ракету далекого радіусу дії та вивела на орбіту штучний супутник «Кванменсон-4».

Крім того, у квітні був невдалий запуск балістичної ракети середньої дальності, присвячений дню народження Кім Ір Сена.

У 2017 році також було 14 вдалих пусків ракет, 6 провальних, чим закінчилося ще одне випробування – невідомо. Того року Україна виявилася втягнутою у скандал, пов'язаний із північнокорейськими ракетними випробуваннями: ЗМІ повідомили, що КНДР купила на чорному ринку ракетні двигуни, ймовірно, вироблені на заводі «Південмаш». Україна спростувала свою причетність до ракетної програми Північної Кореї.

Ненадовго КНДР відмовилася від ракетних випробувань, але з 2019 року почала різко нарощувати їхню кількість – 26 успішних та один провальний.

В 2020 році Північна Корея здійснила 9 успішних пусків ракет, в 2021 році – 6.

В 2022-му Кім Чен Ин запустив більше ракет, ніж за всі попередні роки. Зокрема, було випробувано міжконтинентальну балістичну ракету «Хвасон-17», яка, як стверджується, може долетіти до території США.

А у вересні було затверджено нову ядерну доктрину, в якій КНДР була офіційно оголошена ядерною державою з правом завдавати «запобіжні ядерні удари для свого захисту».

У поточному році КНДР провела вже 15 успішних ракетних випробувань.

Нагадаємо, КНДР у 2005 році заявила про створення ядерної зброї. Як змінювався розмір її арсеналу, а також інших країн ядерного клубу, вивчило «Слово і діло».

Які ще країни, крім Північної Кореї, мають на озброєнні балістичні ракети та якої дальності, можна дізнатися з інфографіки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: