Як змінювалися розміри ядерних арсеналів США, росії та інших країн «клубу»

Читать на русском

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну експерти попередили, що епосі скорочення арсеналів ядерної зброї настав кінець – в найближче десятиліття світ чекає новий виток гонки озброєнь. І минулого літа, і цього року у Стокгольмському інституті дослідження проблем миру зазначили, що всі дев'ять ядерних держав – США, росія, Британія, Китай, Франція, Пакистан, Індія, КНДР та Ізраїль – почали активно модернізувати свої арсенали. Зокрема, деякі країни розгорнули нові системи озброєнь з ядерними зарядами або здатні їх нести, повідомили у SIPRI. На тлі цієї тривожної тенденції «Слово і діло» вирішило розглянути, як змінювалися розміри ядерних арсеналів.

За даними SIPRI, за рік глобальний запас ядерної зброї зменшився майже на 200 одиниць – до 12512 боєголовок (цифра включає і застарілу зброю, і зняту з експлуатації). (Інфографіка нижче)

Але при цьому кількість ядерних боєголовок, які знаходилися на складах для потенційного використання, збільшилась на 86 одиниць та становила на початок року 9576 одиниць. Кількість розгорнутих на ракетах та літаках ядерних боєголовок зросла більш ніж на 200 одиниць – до 3844.

90% всієї ядерної зброї у світі мають США та росія. Загальні запаси ядерної зброї США скоротилися порівняно з минулим роком – до 5244 боєголовок. Кількість боєголовок, що діють, залишилася без змін (3708), а розгорнутих збільшилася до 1770 одиниць.

У росії за рік зросла кількість ядерних боєголовок на збереженні і розгорнутих – до 4489 одиниць. Розгорнуто в рф 1674 боєголовок.

Ядерні арсенали Великої Британії та Франції за рік не змінилися.

Розмір ядерного арсеналу Китаю, навпаки, зріс з 350 до 410 боєголовок. Раніше у Пентагоні заявили, що Китай вже до 2035 року може майже вчетверо збільшити свій ядерний арсенал – до 1500 боєголовок.

«Молоді» ядерні країни – Індія, Пакистан та КНДР – за рік також збільшили свої арсенали. У Індії тепер 164 боєголовки (торік було 160), у Пакистана – 170 (було 165), у Північної Кореї – 30 (було 25).

В Ізраїлю, як і раніше, 90 боєголовок. Країна, нагадаємо, офіційно не визнавала наявність ядерної зброї.

Перша ядерна зброя з'явилася у США у 1945 році, три бомби – Trinity, Little Boy та Fat Man. Одна з них була підірвана під час випробувань, дві інші – знищили японські міста Хіросіма та Нагасакі.

У той час як ядерна зброя з'явилася у СРСР, Штати вже мали близько 300 боєголовок.

До 1955 у Великої Британії з'явилися перші 10 ядерних боєголовок. Радянський та американський арсенали тоді вже налічували 200 та 2422 боєголовки відповідно. Через десять років членами «ядерного клубу» стали Франція та Китай.

У піковий період гонки озброєнь СРСР та США володіли загалом до 60 тисячами ядерних боєголовок. Після підписання кількох договорів про обмеження кількості озброєнь, ядерні арсенали США та СРСР, а потім і росії, стали зменшуватися.

До 2015 року вже дев'ять держав мали ядерну зброю, останньою до «клубу» вступила Північна Корея. На той момент у США було 4571 ядерна боєголовка, готова до використання, у росії – 4500, у Британії – 215, у Франції – 300, у Китаю – 260, у Індії – 110, у Пакистану – 125, у КНДР – 5, у Ізраїлю – 80.

Нагадаємо, за даними Міжнародної кампанії із заборони ядерної зброї, дев'ять країн у 2022 році витратили 82,9 млрд доларів на модернізацію свого ядерного арсеналу.

Кожна ядерна держава має доктрину, в якій прописано в якому випадку може бути застосована така зброя. Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

Також ми писали, як і з яких причин переводили стрілки Годинника Судного дня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: