США не можуть дати Україні гарантії щодо майбутніх поставок – Кірбі

Читать на русском
США мають можливість надавати Україні допомогу впродовж кількох наступних тижнів, але дати гарантії щодо майбутніх поставок не можуть. Про це заявив координатор Ради нацбезпеки США Кірбі.
Джон Кірбі, координатор Ради національної безпеки США при Білому доміФото: Associated Press

У четвер, 7 грудня, координатор Ради національної безпеки США при Білому домі Джон Кірбі оцінив допомогу Україні від Конгресу найближчими тижнями. За його словами, у нього немає гарантій щодо безпекової підтримки у майбутньому.

Про це він заявив під час пресбрифінгу.

Військова та фінансова допомога від Заходу: що відомо про перспективи на 2024 рікЯкі перспективи отримання Україною західної військової та фінансової допомоги у 2024 році – на інфографіці.

За словами Кірбі, у Білому домі глибоко занепокоєні тим, що у США є ще кілька тижнів для надання допомоги Україні в галузі безпеки. Також він наголосив на складній політичній ситуації у Сполучених Штатах.

«Ми знаємо, що у Конгресі є сильна двопартійна підтримка. Але є група республіканців, які хочуть тримати всіх у заручниках через доволі екстремальну прикордонну політику, щодо якої президент заявив про готовність вести перемовини сумлінно. Він вірить, що імміграційна політика має бути змінена, а також вірить у зміни ресурсів, і він готовий вести цю розмову», – зазначив Кірбі.

На уточнююче запитання про гарантії продовження військових поставок Україні він відповів, що у США є можливості підтримати Україну найближчими тижнями, але в Білому домі не можуть дати обіцянок, оскільки це все вирішується в Конгресі.

Крім того, речниця Білого дому Карін Жан-П'єр назвала «приголомшливим» те, що США дійшли до моменту, що «республіканці у Конгресі готові зробити путіну найбільший подарунок, на який він міг би сподіватися».

«Вони граються з нашою національною безпекою», – зауважила вона.

Нагадаємо, Сенат США не проголосував за законопроєкт про виділення великого фінансового пакету допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню.

Раніше лідер республіканців у Сенаті США Мітч Макконнелл заявив, що виступатиме за те, щоб сенатори-республіканці проголосували проти надання додаткової допомоги Україні та Ізраїлю.

Також стало відомо, що обсяг допомоги Україні з боку Заходу досяг найнижчого рівня від початку війни.

Як повідомлялося, президент США Джо Байден закликав Конгрес схвалити додаткове фінансування для України до Різдва.

Водночас, США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на 175 млн доларів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: