Удари по голодуючим у світі: як росія знищує морську інфраструктуру України

Читать на русском

Росія, з вини якої ще минулого року вибухнула продовольча криза, не лише вийшла із зернової угоди, а й намагається повністю позбавити Україну можливості експортувати продовольство, знищуючи інфраструктуру морських портів. За останні дні внаслідок російських атак було пошкоджено або частково знищено близько 30 об'єктів портової інфраструктури, кілька кораблів і разом із цим сотні тисяч тонн зерна. Кожна така атака має глобальні наслідки – призводить до зростання світових цін на продовольство та загрози голоду у вразливих регіонах. Детальніше про атаки рф на порти – на інфографіці «Слово і діло».

Завдавати ударів по морських портах України російські терористи почали ще на початку повномасштабного вторгнення. Так, у лютому та березні 2022 року були атаковані порти у Бердянську та Миколаєві, а також «Ольвія» (територія цього порту взята катарською компанією в концесію на 35 років).

На початку червня 2022-го росія завдала ракетного удару по спеціалізованому порту «Ніка-Тера» у Миколаєві. На його території, до речі, був зерновий термінал.

На початку липня, коли вже велися переговори про зернову угоду, росіяни атакували морський торговельний порт у Білгород-Дністровському.

Одна з найбільш цинічних атак сталася наступного дня після підписання зернової угоди, 23 липня: ракетами «Калібр» росія вдарила по морському порту в Одесі, на території якого було зерно для експорту.

«Російська ракета – це плювок володимира путіна в обличчя генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррешу та президенту Туреччини Реджепу Ердогану, які доклали величезних зусиль для досягнення угоди, і яким Україна вдячна», – відреагували в МЗС України. У росії визнали удар по порту, але заявили, що «знищили військовий катер».

У вересні росія ще раз ударила по порту в Миколаєві ракетами С-300.

Практично щоденні атаки на порти України розпочалися одразу після виходу росії із зернової угоди. 18 липня під удар потрапили одразу три об'єкти: порт в Одесі, порт «Чорноморськ» та портова інфраструктура у Миколаєві.

Наступного дня, 19 липня, росія знову атакувала порти в Одесі та Чорноморську. За даними Міністерства аграрної політики, за два дні було знищено 60 тисяч тонн зерна.

23 та 27 липня знову було влучання по портовій інфраструктурі Одеської області. 24 липня безпілотник ударив по порту «Рені» на Дунаї, було знищено три склади із зерном і, за неофіційною інформацією, пошкоджено румунське судно.

Учора, 2 серпня, росія знову завдала удару по дунайському порту, цього разу в Ізмаїлі: було пошкоджено морський вокзал, інфраструктуру Українського Дунайського пароплавства, а також майже 40 тисяч тонн зерна, на яке чекали країни Африки, Ізраїль та Китай.

Після цієї атаки ціни на пшеницю на біржі Чикаго підскочили на 6,5%.

Нагадаємо, наприкінці липня секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що український військово-промисловий комплекс уже виготовляє засоби, які допоможуть посилити захист портової інфраструктури.

Президент Володимир Зеленський також обіцяв, що ЗСУ потоплять весь флот путіна, якщо він підійде до українських портів.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, як росія цілеспрямовано зривала зернову угоду.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: