Експорт українського зерна: як росія цілеспрямовано зривала угоду

Читать на русском

Росія офіційно припинила свою участь у зерновій угоді, яка з липня минулого року реалізовувалася з допомогою Туреччини та ООН для вивезення української продукції через Чорне море. Умовами для повернення до угоди в Кремлі називали зняття санкцій на постачання російських добрив та підключення Россільгоспбанку до системи SWIFT. Україна небезпідставно вважає, що рф свідомо зриває угоду, щоб завдати шкоди нашій економіці та підняти світові ціни на продовольство. Сьогодні Головне управління розвідки оприлюднило документ, який підтверджує, що росія від початку цілеспрямовано перешкоджала роботі зернового коридору. Деталі – на інфографіці «Слово і діло».

У доповіді «Про роботу російської частини спільного координаційного центру в ході реалізації Ініціативи», підготовленій для Кремля, детально описується, як зривалася робота зернового коридору в Чорному морі.

«Якісна перевірка суден також була одним з ключових елементів стримування безконтрольного зростання експорту зерна з українських портів. При цьому діяльність російських інспекторів була побудована в суворій відповідності із розробленими методичними документами з організації проведення інспекції суден. За результатами проведених інспекцій було обмежено участь в Ініціативі для 46 суден і обмежені в русі 303 судна на загальний строк 342 доби», – йдеться у доповіді.

На першому етапі росія тимчасово призупинила свою участь в угоді – з 29 жовтня до 3 листопада – нібито через атаку безпілотників на порт в окупованому Севастополі. Незважаючи на це, робота зернового коридору продовжилася, хоча як йшлося в документі, демарш росії призвів до падіння обсягів вивезення зерна з 4,2 млн тонн у жовтні до 2,6 млн тонн у листопаді (через новий порядок роботи СЦК).

На другому етапі – з листопада до середини березня – росія просто систематично блокувала роботу зернового коридору: російські інспектори уповільнювали перевірку кораблів, зупиняли роботу з необґрунтованих приводів, вимагали нерегламентовану документацію тощо. Станом на середину лютого, як заявляли в МЗС України, протягом дня проходило менше половини з 10 інспекцій.

На третьому етапі, як йдеться у доповіді, росія посилила заходи щодо стримування вантажопотоку. Зокрема, наприкінці березня обмежила допуск суден до порту «Південний» та зупинила реєстрацію зерновозів. Це призвело до того, що в травні було вивезено 1,3 млн тонн зерна в порівнянні з 3,9 млн у березні. Далі росія ще й встановила обмеження на кількість інспекційних команд.

Ці заходи дозволили росіянам «ефективно стримувати кількість суден, що прямували до українських портів і значно обмежити обсяг вивезення продовольства з України, що загалом призвело до неможливості Києвом експортувати близько 20 млн тонн вантажів».

Нагадаємо, минулого тижня президент Володимир Зеленський надіслав офіційні листи президенту Туреччини Реджепу Ердогану та генсеку ООН Антоніу Гутеррішу із пропозицією продовжити роботу Чорноморської зернової ініціативи або її аналога у тристоронньому форматі.

Крім того, Україна розглядає можливість звернення до партнерів та ООН із пропозицією щодо створення гуманітарних конвоїв для зернового коридору.

Після виходу із зернової угоди росія щодня атакує портову інфраструктуру на півдні України. Крім того, рф заявила, що розглядатиме всі кораблі, які прямують в українські порти, як потенційні перевізники вантажів військового призначення.

У РНБО після цього анонсували «неприємні сюрпризи» для росії у Чорному морі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: