«Жменька пожертвувань»: генсек ООН прокоментував намір путіна надати країнам Африки безкоштовне зерно

Читать на русском
Генсек ООН заявив, що жменька пожертв деяким країнам не виправить драматичних наслідків виходу росії з зернової угоди.
unficyp.unmissions.org

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш сказав, що «жменька пожертвувань» не зможе компенсувати драматичні наслідки виходу росії із зернової угоди.

Так він прокоментував заяву володимира путіна про те, що росія безкоштовно поставить країнам Африки по 50 тисяч тонн зерна у найближчі три-чотири місяці.

Експорт українського зерна: як росія цілеспрямовано зривала угодуРосія від початку цілеспрямовано перешкоджала роботі зернового коридору. Заходи щодо зриву угоди було розбито на кілька етапів, більше – на інфографіці.

«Зрозуміло, що виведення з ринку мільйонів тонн зерна, виходячи з економічних законів, призведе до вищих цін, ніж ті, які б існували за нормального доступу українського зерна на міжнародні ринки», — цитує Гуттерріша CNN.

Він зазначив, що всі заплатять за це підвищення цін і що воно найсильніше вдарить по країнах, що розвиваються.

«Таким чином, не за допомогою жменьки пожертвувань деяких країн ми виправимо цей драматичний вплив, який зачіпає всіх», — додав Гутерріш.

Нагадаємо, у МВФ прогнозують, що ціни на зерно у світі зростуть на 10-15% після припинення дії Чорноморської ініціативи.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що всі держави, які найбільше страждають через зростання цін на продовольство, особливо в Африці та Азії, мають глобально відповісти на продовольчий терор росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: