Росія може використати дешеве зерно для посилення залежності країн від неї – Боррель

Читать на русском
Росія пропонує Африці безкоштовне зерно, вдаючи, що розв'язує проблему, яку вона сама й створила. Про це заявив голова дипломатії Європейського союзу Жозеп Боррель.
Глава європейської дипломатії Жозеп БоррельФото: REUTERS / Stephane Mahe

Головний дипломат Європейського Союзу Жозеп Боррель попередив країни, що розвиваються, та держави «Групи 20», що росія пропонує їм дешеве зерно для створення нових залежностей. Вона посилює економічну вразливість, а також глобальну продовольчу нестабільність.

Про це повідомляє Reuters.

Експорт українського зерна: як росія цілеспрямовано зривала угодуРосія від початку цілеспрямовано перешкоджала роботі зернового коридору. Заходи щодо зриву угоди було розбито на кілька етапів, більше – на інфографіці.

У листі, з яким ознайомились журналісти, Боррель вказав на необхідності виступити спільним фронтом, щоб змусити Москву повернутись до зернової угоди, яка дасть можливість вільно постачати українське зерно на світові ринки.

Також політик заявив, що рф повинна припинити свої атаки на українські порти та інфраструктуру для експорту зерна.

«Поки світ стикається з перебоями у поставках і зростанням цін, Росія звертається до вразливих країн, зокрема африканських, з пропозиціями щодо обмежених поставок зерна, вдаючи, що розв’язує проблему, яку вона сама й створила. Це цинічна політика свідомого використання їжі як зброї», – зазначив глава європейської дипломатії.

Боррель наголосив, що ЄС доклав усіх зусиль, щоб санкції не вплинули на продовольчу безпеку третіх країн.

«Жодних санкцій щодо російського експорту продуктів харчування та добрив до третіх країн немає», – підкреслив він.

Нагадаємо, ПАР намагається переконати росію повернутися до зернової угоди.

Також генсек ООН Антоніу Гутерріш сказав, що «жменька пожертв» не зможе компенсувати драматичні наслідки виходу росії із зернової угоди.

Раніше в МЗС розповіли, скільки українського зерна знищила росія після виходу із зернової угоди.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: