У Криму «тривожно»: вибухи на об'єктах окупованого півострова під час повномасштабної війни

Читать на русском

Російські окупанти напередодні контрнаступу України нарощують оборону захопленого Криму: біля військових об'єктів та у стратегічних точках півострова збудовано фортифікаційні лінії. Але це не рятує від того, що з початку повномасштабної війни у Криму майже щодня щось горить та вибухає – «демілітаризація у дії», як про це каже українське військово-політичне керівництво. «Слово і діло» пропонує згадати, на яких об'єктах окупованого Криму за останній рік відбувалися вибухи.

На об'єктах росіян в окупованому Криму за час повномасштабної війни сталося щонайменше два десятки вибухів. Більше – на інфографіці.
Географія знищених та пошкоджених військових та інфраструктурних об'єктів рф у КримуСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Якщо не рахувати знищення крейсера «Москва» у Чорному морі, регулярні вибухи в Криму почалися з середини минулого літа. Почалося все з удару по захоплених росією бурових установках «Чорноморнафтогазу» (так звані вежи Бойка).

Одними з найрезонансніших, звісно, були вибухи в серпні на авіабазах «Саки» та «Гвардійське». Згодом український Генштаб визнав свою причетність до інцидентів.

На авіабазі у Новофедорівці було знищено кілька літаків Су-24 та Су-30, а Гвардійському – один Су-24.

Крім того, кілька разів у серпні у Криму вибухали склади боєприпасів окупантів – у Майському, Азовському та Міжводному. Як пізніше говорили аналітики, вибухи в Майському (це Джанкойський район) завдали значної шкоди російським ресурсам і серйозно порушили логістику постачання окупантів.

А видання The New York Times писало, що відповідальність за цей вибух «несе елітний український військовий підрозділ, який діяв у тилу ворога».

1 жовтня вибух стався на авіабазі «Бельбек» біля Севастополя.

Неабияка подія сталася 8 жовтня: на залізничній гілці Кримського мосту стався вибух та потужна пожежа. Внаслідок цього було пошкоджено дорожнє полотно, а кілька прольотів впали у воду.

Російська ФСБ звинуватила в «організації теракту» главу української розвідки Кирила Буданова. Минулого тижня суд «заочно заарештував» його. У розвідці називали звинувачення росіян «дурницею».

У ніч на 29 жовтня вибухи пролунали на базі російського чорноморського флоту в Севастополі, кілька кораблів зазнали пошкоджень. Окупаційна влада заявила, що бухта зазнала атаки безпілотних літальних апаратів.

Після цього росія спробувала зірвати зернову угоду, а також влаштувала черговий масований ракетний обстріл України.

У січні знову лунали вибухи на аеродромі «Саки», а в лютому-березні була серія вибухів у військових частинах окупантів – в Армянську, Бахчисараї та Перевальному.

20 березня вибухи сталися в районі залізничної гілки у Джанкої. Як повідомили в українській розвідці, під час транспортування було знищено російські крилаті ракети «Калібр».

У березні та квітні було ще кілька атак безпілотників на базу російського флоту у Севастополі.

Нагадаємо, радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк вважає, що Україна зможе за п'ять-сім місяців звільнити окупований Крим.

Зроблено це буде, як раніше казав голова української розвідки Кирило Буданов, комбінованим шляхом – військовою силою та дипломатією.

«Слово і діло» зібрало різні прогнози щодо того, коли та як Україна може звільнити Крим.

Секретар РНБО Олексій Данілов, своєю чергою, назвав 12 кроків для деокупації півострова.

Тим часом російські окупанти перетворили Крим на одну з найукріпленіших територій. Супутникові знімки компанії Maxar зафіксували будівництво на острові складних оборонних споруд.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: