Кого з українських політиків та чиновників заочно «заарештовували» росіяни

Читать на русском

Російський суд минулого тижня вирішив «заочно заарештувати» керівника Головного управління розвідки України Кирила Буданова. Ще восени його звинуватили в «організації теракту» на Керченському мосту. Зрозуміло, це рішення не має жодної юридичної сили, і Буданов відреагував на нього з гумором: «Ви знаєте скільки часу вже працюю і якось незручно було, що по мені ніяких рішень там не було. Мені приємно. Це хороший показник нашої роботи, зобов'язуюсь працювати ще краще». Окрім Буданова, росіяни «арештовували» за надуманими звинуваченнями й інших українських політиків та топчиновників: «Слово і діло» знайшло ще сім випадків.

Російські суди, окрім Кирила Буданова, незаконно заочно заарештовували Ірину Верещук, Еміну Джапарову, Арсена Авакова та інших українських політиків та топчиновників.
Незаконні арешти українських політиків та топчиновниківСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Минулого року той самий Лефортівський суд Москви «заочно заарештував» віцепрем'єрку України Ірину Верещук та заступницю міністра закордонних справ Еміне Джапарову. Раніше росіяни оголосили їх у розшук, звинувативши в «порушенні територіальної цілісності» росії – розшифрування, що саме означає звинувачення, не було.

«Зізнаюся: я займаюся відновленням територіальної цілісності України з 2014 року, з перших днів окупації моєї Батьківщини. Тому сприймаю такі дії, як визнання ефективності своєї роботи», – написала після цього у своєму Facebook Джапарова.

Верещук лаконічно відреагувала: «Ну, що я можу сказати? Це моя робота».

Торік у травні російський суд «заочно заарештував» Максима Марченка, який на той момент очолював військову адміністрацію Одеської області. Його звинуватили «у застосуванні заборонених засобів та методів ведення війни». У 2015-2017 роках Марченко був командиром 24-го окремого штурмового батальйону «Айдар».

З представників минулої влади в росії «заарештовували» Арсенія Яценюка та Арсена Авакова.

З Яценюком вийшла смішна історія: у 2017 році російський Слідком звинуватив колишнього прем'єр-міністра України в «участі у Чеченській війні на боці бойовиків». За версією росіян, у 1994-1995 роках Яценюк «взяв участь як мінімум у двох збройних зіткненнях, що відбувалися 31 грудня 1994 року на площі Мінутка в місті Грозний і в лютому 1995 року в районі міської лікарні №9 міста Грозний, а також у тортурах полонених військовослужбовців російської армії в Жовтневому районі міста Грозний 7 січня 1995».

Яценюк назвав звинувачення «клінічним діагнозом російської влади».

Аваков був «заочно заарештований» у 2014 році: у рф на нього порушили справу за «вбивство, застосування заборонених засобів та методів ведення війни, перешкоджання професійній діяльності журналістів, викрадення людини».

У 2017-му російський суд заарештував ще тодішнього виконувача обов'язків генпрокурора України Олега Махніцького: нібито він організував «незаконне притягнення до кримінальної відповідальності громадянина рф адмірала Олександра Вітка».

В 2016 році підконтрольний росіянам суд в окупованому Криму «арештував» колишнього лідера Меджлісу і на той момент уповноваженого президента України у справах кримсько-татарського народу Мустафу Джемілєва. Кримінальне переслідування велося за трьома статтями.

Нагадаємо, «Слово і діло» раніше писало, яке майно російських бізнесменів конфіскували в Україні через суд.

З інфографіки можна дізнатися, хто з проросійських та кремлівських пропагандистів отримав підозру за злочини проти України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: