«Бавовна» у тилу: які інциденти за час війни сталися на авіабазах росії та Білорусі

Читать на русском

У росії два дні поспіль відбуваються інциденти на авіабазах у глибині території. 5 грудня пожежі були на аеродромі «Енгельс» у Саратовській області та «Дягилєво» під Рязанню, а 6 грудня – у районі курського аеродрому. У всіх випадках влада заявляє про атаку безпілотників, запущених Україною. Україна причетність до інцидентів не підтверджує, але й не спростовує. Тим часом західні ЗМІ з посиланням на джерела пишуть, що безпілотники все ж таки українські, і захоплюються такою тактичною винахідливістю Києва. «Слово і діло» пропонує згадати, на яких російських (а також білоруських) аеродромах і базах відбувалися надзвичайні події під час повномасштабної війни.

Які надзвичайні ситуації відбувалися на російських та білоруських аеродромах та авіабазах за час повномасштабної війни – на інфографіці.
НП на російських авіабазах та в аеропортахСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Через два місяці після початку вторгнення вибухи пролунали в районі військового аеродрому «Балтімор» у Воронежі. Деталей про те, що сталося, і чи були якісь наслідки вибухів, російська влада не розповіла.

Наприкінці червня у російському Курську стався вибух у районі базування двох авіаційних полків збройних сил. Місцева влада заявила, що їхня система ППО «збила український безпілотник».

У серпні серія вибухів сталась на російських об'єктах в окупованому Криму. 9 серпня в селі Новофедорівка пролунали кілька вибухів поряд з авіабазою росії «Саки». Було знищено 9 літаків Су-24 та Су-30.

У росії заявили, що причиною вибуху стала «детонація кількох авіаційних боєприпасів», але експерти вважають, що ця версія має приховати неефективність ППО.

16 серпня кілька вибухів сталося на території російської військової авіабази у селищі Гвардійське під Сімферополем. Було знищено літак Су-24.

А за два дні стався вибух на авіабазі «Бельбек» біля Севастополя. Ще один інцидент на «Бельбеку» стався 1 жовтня: окупаційна влада заявила, що на аеродромі була позаштатна ситуація – нібито літак під час посадки викотився за межі злітно-посадкової смуги та спалахнув.

До речі, на початку вересня Україна вперше визнала причетність до серії ударів по російських авіабазах у Криму. У статті, авторами якої виступили головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний та перший заступник голови оборонного комітету Верховної ради Михайло Забродський, ракетні удари по цих об'єктах наводяться як приклад перенесення війни ближче до супротивника.

Крім того, влітку вибухи сталися на авіабазі «Зябрівка» у Білорусі, яка всіляко сприяє російській агресії. За даними моніторингової групи, вибух міг знищити танк Т-72, РПН 92Н6Е та боєприпаси. У Міноборони Білорусі причиною вибуху назвали «спалах у двигуні на одній із одиниць техніки».

24 вересня вибухи сталися в районі аеропорту у Курську. Що сталося та якими були наслідки – невідомо. У середині листопада «бабовна» сталася на військовому аеродромі в Джанкої.

Нагадаємо, видання The New York Times з посиланням на джерело написало, що ударів по двох військових базах росії було завдано безпілотниками, запущеними з України. І як мінімум одного з ударів було завдано за допомогою спецпідрозділів поблизу аеродромів, які допомагали наводити на ціль.

З'явилися також супутникові знімки, на яких зафіксовано авіабазу «Енгельс» після удару.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: