Безпольотна зона, санкції, об'єднання U-24: головне з виступу Зеленського перед Конгресом США

Читать на русском
Володимир Зеленський виступив перед Конгресом США. Закликав запровадити більше санкцій проти Росії, створити безпольотну зону над Україною та надати системи С-300.
reuters.com

Президент Володимир Зеленський по відеозв'язку виступив перед Конгресом США. Віртуальна поява президента була зустрінута оплесками американських законодавців. Під час виступу Зеленський знову попросив закрити небо над Україною та продемонстрував відео боїв у країні.

«Слово і діло» зібрало головні тези з виступу Зеленського.

  • Я пригадую ваш національний меморіал у Рашморі. Обличчя ваших видатних президентів. Тих, хто заклав основи Америки. Такої, якою вона є сьогодні. Демократія, незалежність, свобода і піклування про кожного. Кожного, хто сумлінно працює. Хто чесно живе. Хто поважає Закон. Ми, в Україні, хочемо такого ж для себе. Усього того, що для вас – звична частина життя.

  • В своїй величній історії ви маєте сторінки, які дозволять вам зрозуміти українців. Зрозуміти нас зараз. Коли це потрібно найбільше. Згадайте Перл-Харбор. Страшний ранок 7 грудня 41-го року. Коли ваше небо було чорним від атакуючих вас літаків. Згадайте 11-те вересня. Страшний день 2001 року, коли зло намагалося перетворити ваші міста у поле битви. Коли були атаковані невинні люди. Наша держава переживає це щоденно! Щоночі!

  • Це терор, якого Європа не бачила. Не бачила вже 80 років! І ми просимо про відповідь. Про відповідь від світу. Про відповідь на терор. Хіба це завелике прохання? Створити над Україною безльотну зону – це врятувати людей. Гуманітарну безпольотну зону.

  • Якщо це забагато, ми пропонуємо альтернативу. Ви знаєте, яких захисних систем ми потребуємо. С-300 та інші аналогічні системи. Ви знаєте, наскільки багато залежить на полі бою від здатності застосувати авіацію. Потужну авіацію.

  • Україна вдячна Сполученим Штатам за дуже вагому підтримку. За все, що ваша держава та ваш народ уже зробили для нашої свободи. За зброю та амуніцію, за навчання та фінанси, за лідерство у вільному світі, що допомагає тиснути на агресора економічно.

  • Ми пропонуємо Сполученим Штатам внести у санкційні списки усіх політичних осіб Російської Федерації, які залишаються на офіційних посадах і не розривають звʼязків з тими, хто відповідальний за агресію проти України. Від депутатів Держдуми – до останнього чиновника, якому не вистачає моралі, щоб порвати з державним терором. Усі американські компанії повинні вийти з Росії.

  • Усі американські порти мають бути закриті для російських товарів та кораблів.

  • Пропонуємо створити обʼєднання – U-24. United for peace. Союз відповідальних держав, які мають силу і совість, щоб зупиняти конфлікти. Негайно. За 24 години надавати усю необхідну допомогу. Якщо треба – то зброю. Якщо треба – то санкції. Гуманітарну підтримку. Політичну підтримку. Фінанси. Усе, що необхідно, щоб зберегти мир. Щоб зберегти життя. Окрім цього, таке обʼєднання могло би надавати допомогу й тим, хто переживає стихійні лиха, техногенні катастрофи. Хто став жертвою гуманітарної кризи або епідемії.

  • І як Лідер моєї нації я звертаюся до Президента Байдена. Ви – лідер нації. Я бажаю вам бути лідером світу. Бути лідером світу означає бути лідером миру.

Нагадаємо, раніше Володимир Зеленський виступав перед депутатами Європарламенту та перед Палатою громад Великої Британії.

Завтра український президент виступить перед Бундестагом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: