Зеленський виступив перед парламентом Британії: головні тези

Читать на русском
Володимир Зеленський виступив перед Палатою громад Великої Британії. Слово і діло зібрало головні тези з промови.
president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський виступив онлайн перед Палатою громад Великої Британії. Виступ став свого роду історичним: звернення іноземного лідера вперше транслювалося безпосередньо до Палати.

Головні тези із спічу Зеленського:

  • «13 днів нашого захисту. 1-го дня о 4-й ранку на нас полетіли крилаті ракети. Тож усі прокинулися – ми, діти, усі ми живі люди, вся Україна. І з того часу не спимо. Ми всі стали до зброї. Ставши великою армією».

  • «На третій день російські війська не ховаючись били просто по людях, по житлових будинках. Артилерія. Авіабомби. І це остаточно показало нам, показало світові, хто є хто. Хто великі люди, хто просто звірі».

  • «На 5-й день терор проти нас був відвертим. Проти міст, проти маленьких містечок. Зруйновано райони. Бомби, бомби, бомби, знову бомби на будинки, на школи, на лікарні. І це геноцид, який нас не зламав. Мобілізував кожного та кожну з нас. І дав нам почуття великої правди».

  • «На 6-й день російські ракети впали на Бабин Яр. Це місце, де нацисти стратили 100 тисяч людей у роки Другої світової війни. Через 80 років Росія вбила їх вдруге».

  • «На 9-й день ми слухали зустріч країн НАТО. І без бажаного результату. Без мужності. Так ми відчули це, я не хочу нікого образити, ми відчули, що альянси не діють. Навіть небо не можуть закрити. І тому гарантії безпеки у Європі треба будувати з нуля».

  • «За 13 днів російського вторгнення було вбито 50 дітей. 50 великомучеників. Це жахливо! Це пустка. Замість 50 всесвітів, які могли б жити, але вони їх забрали. Просто забрали».

  • «Україна не прагнула цього. Не шукала величі. Але стала великою за ці дні війни».

  • «І де, як не тут, нагадати вам слова, які Велика Британія вже чула. І які знову є актуальними. Ми не здамося і не програємо! Ми підемо до кінця. Ми боротимемося на морях, битимемося в повітрі, ми захищатимемо нашу землю, якою б не була ціна. Ми битимемося в лісах, полях, на узбережжях, у містах і селах, на вулицях, ми битимемося на пагорбах... І я хочу від себе додати: ми битимемося на териконах, на березі Кальміуса та Дніпра! І ми не здамося!».

  • «І я окремо тобі вдячний, Борисе, мій друже! Зміцнюйте санкції проти держави-терориста. Визнайте її нарешті державою-терористом. Знайдіть спосіб зробити безпечним наше українське небо».

Звернення президента Зеленського до британського парламентуUA:Перший

Після звернення Зеленського лідер британської опозиції сер Кейр Стармер заявив, що «кожен був зворушений хоробрістю, рішучістю та лідерством» президента України.

Прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон також заявив, що «прості українці своєю мужністю надихають мільйони». Він сказав, що Британія використовуватиме всі можливі методи, допоки Володимир Путін не зазнає невдачі, і Україна не стане знову вільною.

Нагадаємо, у Міністерстві закордонних справ Великої Британії заявили, що Путін має зазнати поразки в Україні.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: