Зеленський виступив на засіданні Ради Безпеки ООН: про що говорив президент

Читать на русском
Президент України під час виступу на засіданні Ради Безпеки ООН, запропонував алгоритм із чотирьох кроків, спрямований на зупинку агресії російської федерації.
Офіс президента

Якщо країна-агресор росія спробує на підставі так званих референдумів на тимчасово окупованих територіях України приєднати їх до себе, це означає закриття будь-яких переговорів із Москвою.

Про це президент України Володимир Зеленський заявив під час виступу на засіданні Ради безпеки ООН.

Як зазначив президент, Рада Безпеки ООН – це інституція, яка працює за добре відомими й визначеними правилами – за регламентом, якого поки що дотримуються навіть представники росії.

«Вони поки що не застосовують у цьому залі зброю замість слів і поки що не вибивають крісло у сусідів по Раді Безпеки. Але напевно ніхто вже не здивується, якщо й цей зал Радбезу ООН буде перетворений представниками росії на зону насильства», - заявив він.

Трибунал для росії та звільнення полонених: що Зеленський обіцяв протягом сьомого місяця війниЯкі обіцянки Володимир Зеленський давав упродовж сьомого місяця війни – у матеріалі Слово і діло. Президент говорив про держбюджет-2023, обмін полоненими та міжнародний трибунал для росії.

При цьому, український лідер зазначив, що росія зневажає Статут ООН. Будь-які правила цього світу росія вже порушує і це лише питання часу, коли вона зруйнує й цю останню міжнародну інституцію, яка ще може діяти.

«Саме до дій я закликаю вас зараз. Будь-хто у світі зараз назве сотні прикладів того, як Росія порушує міжнародний правопорядок і руйнує масив міжнародного права. Постійно провокує ескалацію й постійно відповідає на будь-які пропозиції розмов новою жорстокістю на полі бою, ще більшими кризами й погрозами для України та світу. І це – очевидні речі. Я назву лише п’ять, лише те, що відбувається просто зараз», - зазначив Зеленський.

Згідно зі словами президента, по-перше росія проігнорувала заклик МАГАТЕ до негайної деокупації Запорізької атомної станції та припинення будь-яких ворожих дій проти будь-яких атомних об’єктів України. Цей факт укотре доводить, що росія свідомо утримує світ на межі радіаційної катастрофи.

Друге – це ядерний шантаж. Погрози застосування ядерної зброї стали постійним наративом російських посадовців і пропагандистів. Це доводить, що Росія не має права володіти ядерною зброєю, оскільки не здатна, просто не здатна гарантувати безпеку світу навіть від погроз застосування ядерної зброї.

По-третє, минулого тижня Зеленський представив на Генасамблеї ООН українську формулу миру, а відповіддю росії на цей реальний шлях до миру стало оголошення мобілізації.

«Причому росія свідомо фокусує мобілізацію на корінних народах тих територій, які вона контролює. А це не тільки території Кавказу чи Сибіру, де робиться все, щоб мобілізувати якнайбільше чоловіків саме корінних народів. Це також і Крим, український Крим, який росія захопила у 2014 році. Серед усіх етнічних груп Криму саме на чоловіків корінного народу – кримських татар – було розписано найбільше російських мобілізаційних повісток у пропорції до загальної чисельності. Це відверто геноцидна політика!», - наголосив президент.

Окрім цього, у четвертому пункті Зеленський зазначив, що на очах у всього світу росія проводить відвертий фарс під назвою «референдум» на окупованій території України. Під дулами автоматів людей змушують заповнювати якісь там папірці для телекартинки. Цифри нібито результатів псевдореферендуму були намальовані заздалегідь. Як і заздалегідь проведена примусова паспортизація населення окупованих територій.

По-п'яте, анексія захоплених територій. Найбрутальніше порушення Статуту ООН. Це намагання вкрасти територію іншої держави. Це намагання стерти норми міжнародного права. І це дуже цинічне намагання примусити чоловіків на окупованій території України до мобілізації в російську армію, щоб кинути їх воювати проти їхньої ж батьківщини.

Останній аргумент: чи зважиться росія на застосування ядерної зброїЧи зможе росія використати ядерну зброю в Україні, чим вона може вдарити та що думають експерти – в матеріалі Слово і діло

Водночас, як повідомив український лідер, щоб зупинити російську агресію, проти неї необхідно ввести жорсткі санкції, а також виключити з усіх міжнародних організацій.

Президент запропонував алгоритм із чотирьох кроків, спрямований на зупинку агресії російської федерації.

По-перше, необхідно забезпечити повну ізоляцію росії. Зеленський заявив, що країна не може залишатися членом Ради безпеки ООН із правом вето, якщо проводить геноцидну політику та погрожує ядерними ударами.

Росію слід виключити із усіх міжнародних організацій. Якщо таке виключення важко досягти з процедурної точки зору, потрібно призупинити її участь.

По-друге, потрібно відновити жорсткіші санкції проти росії. Будь-які анексії у світі - це злочин проти будь-якої держави, оскільки непорушність кордонів є життєво важливим принципом.

По-третє, будь-які злочинні дії росії нічого не змінюють для України - ми не піддамося шантажу терористів.

Президент наголосив, що йде війна, і українці на ній захищають незалежність та міжнародне право як таке. Україна має отримати усі види допомоги для своєї оборони, аби агресор програв.

По-четверте, Україна має отримати чіткі та юридично обов'язкові гарантії колективної безпеки. Також Зеленський наголосив на важливості нової архітектури безпеки світу.

«І п’яте, дуже важливе. Я хочу, щоб усі це розуміли. Визнання росією цих псевдореферендумів як нібито нормальних, реалізація так званого кримського сценарію та чергова спроба анексії української території означатиме, що з цим президентом росії немає про що говорити. Анексія – це такий крок, який ставить його одного проти всього людства», - підсумував Зеленський.

Нагадаємо, що сьогодні, 27 вересня, Україна повністю заборонила експорт товарів до рф.

Раніше президент Євроради закликав призупинити членство рф в Радбезі ООН.

Також нагадаємо, що путін 30 вересня може оголосити про анексію захоплених територій України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: