Як діяти рідним депортованих дітей – омбудсмен дав рекомендації

Читать на русском
Офіс омбудсмена верифікував перебування на території росії понад 14 тисяч українських дітей, проте їхня загальна кількість може бути набагато більшою.

Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець розповів, як діяти людям, чиїх дітей за межі України або на непідконтрольні їй території вивезли загарбники.

Відповідний алгоритм дій він опублікував у Telegram.

«Перед тим як почати діяти, потрібно заспокоїтись і не панікувати; зібрати всю інформацію про депортовану дитину та обставини цих подій; записати всю зібрану інформацію та зберегти хронологію подій. Якщо про депортацію повідомила інша особа, необхідно записати всі дані (ПІБ, адресу, номер телефону тощо)», – зазначив він.

Далі рідні мають невідкладно повідомити про факт депортації до Нацполіції (особисто у найближче відділення або за телефоном 102) та Національного інформаційного бюро (гаряча лінія 16-48 — в Україні, +380442878165 — для тих, хто за кордоном).

Також можна заповнити онлайн-форму або написати на електронну адресу [email protected] чи заповнити онлайн-форму заяви «Моя дитина зникла, допоможіть!» на сайті «Діти війни» у розділі «Подати заяву за один клік».

Поінформувати про депортацію можна й Уповноваженого ВР з прав людини ([email protected]) або зателефонувати на номер гарячої лінії 0-800-50-17-20 — в Україні, 044-299-74-08 — для дзвінків з-за кордону.

При зверненні громадянам необхідно повідомити такі дані:

  • ПІБ дитини;
  • точну дату і місце народження;
  • місце проживання;
  • місце, з якого дитина була примусово переміщена та обставини незаконного переміщення;
  • інформацію про те, чи дитина була переміщена з батьками, в супроводі інших осіб або ж сама.

Також, якщо така інформація є, треба надати дані про поточне чи останнє відоме місце перебування дитини, її статус, якщо такий є (сирота, позбавлена батьківського піклування), особливі прикмети. За можливості слід надати актуальне фото дитини.

Лубінець додав, що потрібно надати інформацію про батьків, інших законних представників або родичів дитини:

  • ПІБ;
  • дату народження;
  • місце реєстрації та проживання;
  • номери мобільних телефонів;
  • електронні адреси та місце поточного перебування.

Також важливі дані особи, яка повідомила про примусове переміщення дитини: ПІБ, місце поточного перебування, контактний номер телефону, електронна адреса.

Зазначимо, Офіс омбудсмена верифікував перебування на території росії понад 14 тисяч українських дітей, проте їхня загальна кількість може бути набагато більшою. Дмитро Лубінець припускає, що таких дітей може бути понад 150 тисяч.

За словами омбудсмена, російська сторона не надає інформації про вивезених українських дітей та не дозволяє українській стороні їх повертати.

Нагадаємо, російська влада депортує українських дітей із окупованих районів Херсонської області на окупований півострів Крим.

Також повідомлялося, що окупанти продовжують прискореними темпами вивозити українців з тимчасово окупованих територій до російської федерації.

Раніше стало відомо, скількох депортованих у рф дітей вже повернули в Україну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: