Литва визнала вивезення українців до росії депортацією українського народу

Читать на русском
Сейм Литви ухвалив резолюцію, в якій визнав вивезення українців до росії депортацією, спрямованою на знищення української ідентичності.

Сейм Литви ухвалив резолюцію, якою визнав вивезення українців у росію депортацією українського народу, а також закликав міжнародне співтовариство прийняти аналогічну заяву та добиватися відповідальності за ці злочини.

Резолюцію було схвалено 50 голосами, повідомляє Delfi.

У документі йдеться, що масштабна збройна агресія, що проводиться збройними силами, політичним і військовим керівництвом росії, і примусове вивезення населення в росію або на підконтрольні їй території є депортацією українського народу.

Провідні експерти та правознавці підтверджують, що росія вчиняє геноцид в Україні – CNNУ доповіді, підготовленій більш ніж 30 провідними вченими-правознавцями та експертами в галузі геноциду, стверджується, що росія порушила в Україні Конвенцію ООН про геноцид.

«Від агресивної росії, чи це було 80 років тому, чи сьогодні, ми, на жаль, не можемо очікувати нічого нового – відбуваються ті самі злочини проти людяності, висилки, проводиться така політика і військова агресія, яка може окремі країни, а, мабуть, і цілі регіони призвести до можливого голоду чи інших страшних речей», – сказала одна з ініціаторів проєкту Радвіле Моркунайте-Мікуленене.

У резолюції наголошується, що депортація спрямована на знищення української ідентичності.

Парламент висловився за те, щоб геноцид українського народу було зупинено правовими засобами, а депортованим людям було створено умови для повернення в Україну чи виїзду до іншої безпечної країни.

«Сейм упевнений, що справедливість переможе лише тоді, коли до кримінальної відповідальності буде притягнуто керівників росії, інших високопоставлених організаторів злочинів та безпосередніх виконавців військових дій та депортації українського цивільного населення», – йдеться у документі.

Нагадаємо, станом на кінець травня росія депортувала на свою територію 1,4 млн українців, у тому числі понад 230 тисяч дітей.

Раніше Сейм Литви визнав росію терористичною державою, а її дії в Україні – геноцидом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: