Країна-агресор готує нову хвилю депортації українців – МінТОТ

Читать на русском
Окупанти поспішають, оскільки розуміють, що деокупація українських територій відбудеться і не вірять в те, що зможуть утримати Херсонщину.
Ілюстративне фотоУкрінформ

Плани росії депортувати українців з тимчасово окупованих територій нашої держави, зокрема Херсонщини, є актом геноциду і відповідальність за це будуть нести як ті, хто ухвалював такі рішення, так і виконавці.

Про це віцепрем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук повідомляє в ефірі загальнонаціонального телемарфону.

«Ми маємо розвідджерела, які підтверджують, що росія справді намагається вчинити черговий акт геноциду, не буду навіть депортацією це називати, тому що примусове, насильницьке вивезення українських громадян є актом геноциду, за що звичайно їх чекає покарання. Хотіла б звернутися до високопосадовців ворожої держави, щоб вони добре подумали перед тим, як це робити, бо відповідати будуть усі — від тих, хто приймав такі укази, до водія, який вивозив примусово українців на територію росії», - сказала Верещук.

Що робити, якщо дитину депортували окупанти: поради МінінтеграціїУ Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України дали поради, що робити, якщо дитину депортували окупанти рф.

Віцепрем’єр-міністр додала, що окупанти поспішають, оскільки розуміють, що деокупація українських територій відбудеться і не вірять в те, що зможуть утримати Херсонщину. За її словами, окупанти вивозять українців до всіх регіонів країни-агресора.

«У нас є інформація, що в 57 регіонах росії розселені наші українці. Це і Далекий Схід , і Сибір. І дійсно ми знаходимо українців у всіх куточках росії. Ми ретельно фіксуємо ці факти і очевидно, що це буде основою спецтрибуналу і основою звинувачень проти росії і їх посадовців», - сказала Верещук.

Водночас, міністр наголосила, що окупанти перекрили будь які канали для евакуації українців на підконтрольну Україні територію, зокрема не працює блокпост у Василівці, людям залишається виїжджати через тимчасово окупований Крим і через територію росії до третіх країн, звідки вони можуть повернутися до України.

Згідно з її словами, інформації про те, скільки людей таким чином намагаються виїхати з небезпечних місць, немає, але точно відомо, що окупаційна влада відмовляє тим, хто хоче евакуюватися в Україну.

«Нам відомо, що люди записуються на евакуацію, мається на увазі на територію України, сотнями. Вони йдуть до окупаційної влади і вимагають від них дозволу, щоб перетнути блокпост, але їм відмовляють», - сказала Верещук.

Нагадаємо, що окупанти не випускають з захоплених Запорізької, Херсонської, Донецької та Луганської областей навіть дітей та жінок. Евакуація через Василівку закрита до 15 січня.

Раніше ми повідомляли, що росіяни почали примусово «евакуювати» жителів Енергодару.

Також стало відомо, що з тимчасово окупованих територій Запорізької області російські загарбники вивезли до Москви близько 200 дітей.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: