Кабмін внесе до ВР законопроєкт щодо пов'язаних з рф релігійних організацій – Зеленський

Читать на русском
Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні повідомив, що РНБО доручила Кабміну внести до Ради законопроєкт про пов'язані з росією релігійні організації. Він заявив, що Україні гарантують духовну незалежність.
Володимир ЗеленськийФото – president.gov.ua

У четвер, 1 грудня, відбулося засідання РНБО, на якому розглянули факти зв'язків релігійних кіл в Україні з росією.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні.

«На жаль, навіть російський терор і повномасштабна війна не переконали деяких діячів у тому, що варто подолати спокусу зла. Що ж, маємо створити такі умови, коли будь-які залежні від держави-агресора діячі не матимуть жодної можливості маніпулювати українцями й послаблювати Україну зсередини», – зазначив він.

За його словами, РНБО доручила уряду внести на розгляд Верховної Ради законопроєкт щодо унеможливлення діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в рф релігійних організацій. Також держслужба з етнополітики та свободи совісті має провести релігієзнавчу експертизу Статуту про управління УПЦ на наявність церковно-канонічного зв’язку з московським патріархатом. За необхідності там мають вжити передбачених законом заходів.

У полоні «руського миру»: кому зі священиків УПЦ МП закидають злочини проти державності (виправлено)Кого із представників УПЦ Московського патріархату викрили у співпраці з окупантами, виправдання російської агресії – на інфографіці найвідоміші випадки.

Крім того, доручено провести перевірку законність та дотримання умов користування релігійними організаціями майном, яке знаходиться на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника. Відповідні органи мають провести заходи з виявлення та протидії підривної діяльності російських служб у релігійному середовищі.

Крім того, будуть застосовані персональні санкції, а невдовзі оприлюднять прізвища. Також потребують підвищення статусу й посилення можливостей зазначеної держслужби. Зокрема, проведуть її реформу, щоб вона змогла захищати права та законні інтереси українців і самої держави.

«Цими та іншими рішеннями ми гарантуємо Україні духовну незалежність. Хочу підкреслити: у 1991 році наша держава стала саме на законний і демократичний шлях. Цим шляхом ми й будемо йти далі. Лише правові кроки. Виважені рішення. І національні інтереси», – наголосив Зеленський.

Президент також нагадав, що 31 рік тому 1 грудня відбувся референдум, на якому люди підтвердили Акт проголошення незалежності України.

«Це був справжній референдум, а не якась імітація. Це був чесний референдум, і саме тому його визнав світ», – додав глава держави.

Нагадаємо, 22 листопада СБУ прийшла з обшуками до Києво-Печерської Лаври. Там знайшли проросійську літературу, кілька мільйонів готівкою та виявили «сумнівних» громадян росії.

25 листопада відбулися обшуки в єпархіальному управлінні Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ МП. Правоохоронці виявили, зокрема, агітаційну російську літературу.

Минулого тижня СБУ навідалася до Почаївської духовної семінарії та Івано-Франківської єпархії УПЦ (МП).

30 листопада СБУ прийшла до Мукачівської єпархії УПЦ МП з обшуками.

Також СБУ провела перевірку на території Свято-Кирило-Мефодіївського жіночого монастиря Мукачівської єпархії УПЦ МП. Понад 20 осіб пройшли поглиблені опитування, зокрема з використанням поліграфу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: