Закликали до «пробудження матінки-Русі»: СБУ прийшла з перевіркою до жіночого монастиря на Закарпатті

Читать на русском
Правоохоронці виявили велику кількість агітаційно-пропагандистських матеріалів. Більшість літератури - авторства російських діячів та видані російськими друкарнями.

Служба безпеки провела перевірку на території Свято-Кирило-Мефодіївського жіночого монастиря Мукачівської єпархії УПЦ МП. Понад 20 осіб пройшли поглиблені опитування, зокрема з використанням поліграфу.

Про це повідомила пресслужба СБУ у четвер, 1 грудня.

У полоні «руського миру»: кому зі священиків УПЦ МП закидають злочини проти державності (виправлено)Кого із представників УПЦ Московського патріархату викрили у співпраці з окупантами, виправдання російської агресії – на інфографіці найвідоміші випадки.

Як стало відомо, правоохоронці виявили велику кількість агітаційно-пропагандистських матеріалів. Більшість літератури – авторства російських діячів та видані російськими друкарнями.

Серед виявленого правоохоронцями – книги ксенофобського змісту із образливими вигадками про інші національності та релігію. У знайдених брошурах заперечується право України на незалежність і зазначається, що росію, Україну та Білорусь «не можна розділити».

Незважаючи на заборону керівника єпархії, у монастирі продовжували згадувати під час молебнів патріарха РПЦ Кирила Гундяєва, який «благословив» російських військових убивати українців. Навіть розробили так звану пам'ятку, де аргументували, чому саме не можна відмовлятися від згадки московського патріарха. У разі непокори залякували бути відстороненим від усякого священства.

Також СБУ знайшла тексти проросійських пісень, якими прославляли «руську землю» та закликали до «пробудження матінки-Русі».

Усі матеріали будуть передані на відповідні експертні дослідження.

Нагадаємо, 22 листопада СБУ прийшла з обшуками до Києво-Печерської Лаври. Там знайшли проросійську літературу, кілька мільйонів готівкою та виявили «сумнівних» громадян росії.

25 листопада відбулися обшуки в єпархіальному управлінні Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ МП. Правоохоронці виявили, зокрема, агітаційну російську літературу.

Минулого тижня СБУ навідалася до Почаївської духовної семінарії та Івано-Франківської єпархії УПЦ (МП).

30 листопада СБУ прийшла до Мукачівської єпархії УПЦ МП з обшуками.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: