У полоні «руського миру»: кому зі священиків УПЦ МП закидають злочини проти державності (виправлено)

Читать на русском

Виправлено 05.12.2022 (слова «підозрюють» і «звинувачують» щодо священнослужителів, які можна розцінити як процесуальний статус, замінено на доречніші в контексті офіційних повідомлень СБУ – ред.).

Через дев'ять місяців після початку повномасштабної війни правоохоронці нарешті взялися за, як то кажуть, «філію ФСБ» в Україні – Українську православну церкву Московського патріархату. Цього тижня Служба безпеки провела кілька обшуків у монастирях УПЦ МП, зокрема у Києво-Печерській Лаврі. Там знайшли проросійську літературу, кілька мільйонів готівкою та виявили «сумнівних» громадян росії. Паралельно з цим у Верховній раді зареєстровано законопроєкт про заборону діяльності МП в Україні: депутати доводять необхідність рішення тим, що церква просто є платформою для просування «руського миру» та кремлівської пропаганди в Україні. Показово й те, що з початку війни правоохоронці затримали понад 30 ворожих агентів та коригувальників із числа представників УПЦ МП. На інфографіці «Слово і діло» зібрало випадки викриття священиків на антидержавній діяльності.

Кого із представників УПЦ Московського патріархату викрили у співпраці з окупантами, виправдання російської агресії – на інфографіці найвідоміші випадки.
Представники УПЦ МП, які можуть бути причетними до злочинів проти державностіСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

В контексті проросійської діяльності згадують митрополита Кіровоградського та Новомиргородського (Петро Губеня) та митрополита Олександрійського та Світловодського (Валерій Гончаренко). Відповідно до даних ЗМІ та офіційних повідомлень СБУ, їм закидають заклики до зміни території державного кордону України.

У жовтні СБУ викрила митрополита однією з єпархій УПЦ МП у Вінницькій області на роботі на користь росії. За даними ЗМІ, йдеться про митрополита Тульчинського та Брацлавського Іонафана (Анатолій Єлецьких). Як розповіли правоохоронці, він після початку повномасштабної війни схвалював дії росії, а також розпалював міжконфесійну ворожнечу.

У Сумській області було затримано священика-колаборанта Олександра Бойка, який служив у церкві в Дептівці. За даними поліції, у березні під час окупації села він пропагував «руський мир», підтримав та допомагав окупантам.

Настоятеля парафії у Яровій Донецькій області також затримали за співпрацю з росіянами. У травні Микола Зірка агітував мешканців села обрати нового місцевого голову, щоби співпрацювати з окупантами.

Кого з українських чиновників після 24 лютого запідозрили у держзраді та пособництві росіїКолишні та чинні народні депутати, міністри, мери та інші відомі чиновники, які стали підозрюваними у держзраді після початку повномасштабної війни – на інфографіці.

За колабораційну діяльнісь ще навесні затримали настоятеля Різдвяно-міського храму у селі Ужачин Житомирської області. Священик Юрій Миронець після повномасштабного вторгнення «пояснював» місцевим жителям, як треба сприймати події – нібито окупанти прийшли «звільнити українців від нацистів та бандерівців, захистити російськомовне населення братнього народу». Він також звинувачував ЗСУ у вбивствах мирних жителів.

Підозрюваним у виправданні російської агресії став настоятель храму у селі Гетьманівка Харківської області. Священик Вадим Надутий закликав місцеву релігійну громаду підтримати окупантів, а також у своїх проповідях виправдовував їхні злочини. Після деокупації населеного пункту священик втік до росії.

У Лисичанську у квітні затримали настоятеля місцевого храму священика Андрія Павленка, який збирав для окупантів інформацію про чисельність, дислокацію, техніку, а також озброєння ЗСУ у Сєвєродонецьку.

Ще одного шанувальника «руського миру» та представника УПЦ МП було затримано у Дніпропетровській області. Настоятель храму в одному із сіл Сергій Решетняк після вторгнення росії під час богослужінь підтримував дії окупантів та позицію патріарха Кирила, а також виправдовував дії рф.

Нагадаємо, у жовтні РНБО ввела санкції проти 3600 фізичних та юридичних осіб росії. Серед них, за інформацією ЗМІ, голова Російської православної церкви патріарх Кирило.

Після оголошення мобілізації в рф патріарх Кирило закликав росіян йти на війну проти України і не боятися вмирати.

Він також казав, що жертва «при виконанні військового обов'язку» на війні проти України нібито «змиває гріхи» окупантам.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: