У ВРУ зарєстрували законопроєкт щодо заборони російської церкви в Україні – деталі

Читать на русском
Тексту законопроєкту щодо заборони РПЦ на території України поки немає. Серед його авторів – нардепи від Голосу та ЄС, але немає Петра Порошенка.
bigkyiv.com.ua

У Верховній раді України зареєстровано проєкт закону, який, за словами авторів, має на меті заборону діяльністі Російської православної церкви на території України.

Проєкт закону має реєстраційний номер 8221 від 23.11.2022. Текст депутатської ініціативи через добу з'явився на офіційному веб-сайті ВРУ.

Одне з нововведень, яке пропонує законопроєкт – позбавити релігійні організації права використовувати у своїй назві слово «православний» і «православна», якщо ця організація не пов'язані з ПЦУ.

Проєкт закону також передбачає повну заборону будь-яких релігійних організацій, які у будь-якій формі визнають підпорядкування РПЦ з канонічних, організаційних та інших питань.

_«Релігійна організація не може мати керівний центр (управління) за кордонами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України, а також входить до структури (бути частиною) іноземної релігійної організації, діяльність якої заборонена на території України», - йдеться у законопроєкті.

«Діяльність православних релігійних організацій в Україні має проводитись з урахуванням Патріаршого та Синодального Томосу, наданого Українській Православній Церкві та Українській державі», – написала раніше на своїй фейсбук-сторінці один із підписантів законопроєкту, нардеп Ірина Фріз.

До яких церков ходять українці: як змінювалася релігійна прихильність населення останні п’ять роківБільшість українців ще не визначилися з питанням, хто міг би очолити помісну церкву в Україні, хоча 54 відсотки виступають за автокефалію.

Першим у списку авторів проєкту закону вказано нардепа Миколу Княжицького. Серед підписантів – його колеги, переважно, з фракцій «ЄС» та «Голосу», а також деякі колишні «слуги народу»: зокрема, Ірина Геращенко, Іванна Климпуш-Цинцадзе, Ахтем Чийгоз, Олексій Гончаренко, Софія Федина, Гео Лерос, Соломія Бобровська, Ярослав Юрчишин, Василь Мокан та інші.

Нардеп від провладної фракції «Слуга народу» Максим Бужанський, вочевидь виступаючи проти ініціативи колег з опозиції, звернув увагу на те, що серед підписантів ініціативи немає нардепа Петра Порошенка. За його словами, це означає, що «депутати від ЄС не змогли переконати в необхідності його ухвалення навіть лідера власної партії».

Як раніше повідомляли російські медіа, священників РПЦ готують до служіння на тимчасово окупованих територіях України.

Нагадаємо, напередодні СБУ проводила обшуки у Києво-Печерській Лаврі, знайшли – сумнівних громадян рф та мільйони готівки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: