Як розвиватиметься війна в Україні взимку: можливі сценарії

Читать на русском

Новий етап у війні починається із приходом зими. Очевидно, що росія найближчими місяцями робитиме ставку на руйнування енергетичної інфраструктури України, щоб зробити життя мирного населення нестерпним і примусити владу до переговорів. Кремль також сподівається на паузу у бойових діях, щоб відновити сили своєї армії та утримати захоплені території. Зима, з одного боку, ускладнює наступальні дії, логістику та забезпечення. А з іншого боку, перевагу в цей період отримає краща екіпірована армія, і в даному випадку це українська армія. Чи продовжать ЗСУ контрнаступ узимку чи зроблять паузу – однозначної думки немає. «Слово і діло» зібрало різні сценарії війни в зимовий період.

Як узимку розвиватимуться бойові дії в Україні, чи продовжать ЗСУ контрнаступ, чи буде пауза у війні – усі можливі сценарії.
Як розвиватиметься війна взимкуСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Сценарій №1

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес вважає, що після низки поразок російської армії не потрібно зменшувати темп взимку, а потрібно продовжувати контратаки і чинити тиск.

«З огляду на перевагу українців у навчанні, спорядженні та якості їх особового складу порівняно з деморалізованими, погано навченими, погано екіпірованими росіянами, на користь України було б зберегти набраний темп протягом зими», — як сказав Воллес в інтерв'ю The Daily Beast, такою була б його порада українським колегам.

Він також зазначив, що забезпечення російської армії набагато гірше: «Нещодавно було розгорнуто російську частину без їжі, без шкарпеток і з невеликою кількістю зброї. Це катастрофа для людини, яка йде у поле».

Сценарій №2

Аналітики Інституту вивчення війни також вважають малоймовірним, що взимку бойові дії в Україні припиняться. На їхню думку, добре екіпіровані українські військові навряд чи сповільнять свій контрнаступ, а навпаки, зможуть скористатися перевагами замерзлої місцевості.

Перемир'я або переговори можуть бути єдиним шляхом до перемоги для путіна – CNNВід перемир'я або передчасних переговорів найбільше виграла б росія, яка найбільш виснажена – вона б переозброїлася, поновила сили, а потім відновила б війну.

Вони відзначають, що Україна зараз володіє ініціативою, а пауза якраз відчайдушно потрібна ослабленій російській армії.

«Деяке військове обладнання потрібно адаптувати до холоднішої погоди, а брак обладнання чи боєприпасів може сповільнити просування через труднощі з логістикою, а не через зимову погоду. Зимова погода може завдати невідповідної шкоди погано екіпірованим російським силам в Україні, але добре екіпіровані українські військові навряд чи зупинять свої контрнаступи через зимову погоду і, можливо, зможуть скористатися перевагами замерзлої місцевості, коли просуватися легше, ніж у брудні осінні місяці», – заявили в ISW.

Сценарій №3

Американський політолог Раміс Юнус вважає, що ніхто не робитиме паузи у війні на зимовий період, а Збройні сили України й надалі тиснуть на окупантів із підтримкою союзників.

Сценарій №4

Американський генерал Марк Кімміт стверджує, що зима ускладнить продовження наступу українських військ. Але цей період можна використати з максимальною користю: Кімміт рекомендує Україні продовжувати атаки на російські склади боєприпасів, командні центри та лінії постачання.

Крім того, очевидно, що Україні потрібно буде зміцнювати оборонні позиції вздовж нинішніх ліній фронту та інтегрувати поповнення.

Союзники, у свою чергу, мають допомагати Україні в оперативному плануванні та вчасно постачати озброєння.

Росія, на думку генерала, взимку продовжить бомбардувати міста та критичну інфраструктуру. А війська здатні максимум на локальні контратаки та зміцнення оборони.

Сценарій №5

Британський військовий експерт, полковник Глен Грант вважає, що зима – час можливостей для української армії, яка буде набагато сильнішою за путінські війська.

Тому, сказав Грант, Україні треба продовжувати воювати і не давати путіну паузи для підготовки людей та отримання озброєння.

Сценарій №6

Непопулярну думку висловив голова Об'єднаного комітету начальників штабів генерал США Марк Міллі. За його словами, якщо взимку лінія фронту стабілізується, тоді у сторін з'явиться «вікно можливостей» для переговорів.

Думка Міллі не знайшла підтримки ні в Україні, ні, за інформацією ЗМІ, у Сполучених Штатах.

Сценарій №7

Про переговори з росією не йдеться, але начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов теж прогнозує, що взимку війна значно стихне.

Після зими, за прогнозом Буданова, розпочнеться завершення конфлікту – Збройні сили України вийдуть на адміністративні кордони 1991 року.

Сценарій №8

Українські та західні офіційні особи, експерти сходяться на думці, що росія використовуватиме зиму як зброю, завдаючи ударів по енергетичній інфраструктурі України.

У британській розвідці розповіли, як зима вплине на бойові дії в УкраїніСкорочення світлового дня взимку призведе до меншої кількості наступальних дій та статичних ліній оборони. Через морози у погано екіпірованих військ зросте ризик обморожень.

Нещодавно про це, зокрема, говорив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. «Президент путін намагається зруйнувати енергетичну та газову інфраструктуру та зупинити надання базових послуг українцям. Вчиняючи так на початку зими, він демонструє, що хоче використати зиму як зброю проти України. Це жахливо, і ми маємо бути готові до подальших атак», – сказав він.

Буданов теж казав, що кремль взимку спробує зміцнити оборонні позиції і завадити контрнаступу ЗСУ. Атаками на інфраструктуру росія намагатиметься деморалізувати українців.

Сценарій №9

Один із сценаріїв, який можливий, на думку директора польського Центру досліджень сучасної безпеки Міхала Марека, – новий наступ з території Білорусі.

За його словами, якщо там справді йде підготовка до наступу, то він може розпочатися у другій половині січня. «І тут знову є два сценарії: перший – наступ на Київ, другий – на Волинь. Якщо це станеться, і українським Силам оборони вдасться їх зупинити, а для цього не потрібно так багато сил, українці спроможні це зробити, тому що оборонні позиції вже давно підготовлені, а росіян та білорусів там не так багато, тоді в Білорусі почнуться дуже цікаві процеси», – вважає експерт.

Нагадаємо, видання Insider розглянуло шість сценаріїв закінчення війни в Україні.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, які території ризикує втратити росія після поразки у війні проти України

Також ми аналізували, як здійснюються прогнози щодо війни керівника української розвідки Кирила Буданова.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: